Евродепутатът Елена Йончева заяви в профила си във Facebook, че ще поиска пълната информация за случаите на подслушвани политици от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Скандалът с подслушването на представители на опозицията в България вече е европейски проблем. Ще сезирам институциите в #ЕС за него и ще настоявам за тяхната позиция", пише Йончева.

"МВР и ДАНС са подслушвали в нарушение на закона. Ще напомня само, че ДАНС е на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов", допълва евродепутатът. 

Йончева ще информира Европейската комисия и Европейския парламент, когато получи данните.

Според нея с подслушването на опозиционни политици е извършено покушение срещу свободата в България.

"Аферата "#Бойкогейт" трябва да потопи тази мафиотската структура, която отвлече правото и демокрацията в България", пише още Йончева.

Скандалът с подслушването тръгна от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, който заяви, че около изборите са подслушвани партийни дейци и водачи на листи. Вчера прокуратурата съобщи, че започва проверка. Вицепремиерът обяви, че срещу него е образувано досъдебно производство от прокуратурата, от обвинението отрекоха.

Рашков обясни, че е започнал проверка, защото го е оценил като предизборен ход, но са били дадени прекалено конкретни детайли, за да е само това.

Оказа се, че сред послушваните е бил и настоящият служебен премиер Стефан Янев.