"Конкретният повод за оставката ми е празненство в Боровец по случай преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП". Това каза пред bTV вече бившият началник на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев.

На 21 септември Методиев написа в профила си във Фейсбук, че напуска президентството заради "разминаване в оценките, методите и целите на политиката". Малко по-късно от прессекретариата на Румен Радев изпратиха съобщение до медиите, че държавният глава е освободил началника на кабинета си.

Методиев разказа, че по-рано същия ден Радев го е извикал в кабинета си и е казал "не може да продължаваме повече така" по повод празненството на Нинова, на което Методиев е присъствал.

"Имахме разговор на сутринта с президента, на който той ми каза, че не може да продължаваме така и аз после подадох оставка. И за да няма колебания в мен, публикувах съобщението си във Фейсбук. Явно съм засегнал егото на Радев. Самата Нинова ме покани на празненството, с нея се познавам отдавна. Пълнолетен човек съм и нося отговорност за постъпките си, не съм убил някого. Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството", обясни Методиев.

На въпроса дали има конфликт между лидера на БСП и държавния глава, той отговори, че не може да коментира. Относно снимката, на която президентът е на една маса в хотел в Правец с Георги Гергов от БСП - един от враговете на Нинова в партията, бившият началник на кабинета на Радев каза: "Всеки сам решава с кого и къде да ходи и какви позиции да заема... Ако трябва да го изразя с метафора - между Правец и Боровец аз категорично съм избрал Боровец".

Калоян Методиев уточни, че е имал и доста различия с президента - промените в Конституцията, които държавният глава искал да прави без партиите, кадровата политика - Методиев искал повече млади хора в екипа, липсата на достатъчно пиар. Той даде за пример и днешното обръщение на президента, с което обяви, че налага частично вето на промените в Изборния кодекс.

"Не може да правиш обръщения постоянно и за всичко. Обръщението на президента трябва да е рядкост, да отеква и да има резултат", смята бившият началник на кабинета на държавния глава.

Методиев обяви, че подкрепя протеста с искане оставката на правителството и на главния прокурор, но смята, че той вече не е съвсем автентичен.