Гласуване на изборите и с машини, и с хартиени бюлетини би създало хаос. Това коментираха по Нова експертите Цветозар Томов и проф. Михаил Константинов. Според тях няма как да има и предсрочни избори, и машинно гласуване, защото няма време за купуването и доставката на машините.

"По сега действащите текстове във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини", заяви проф. Михаил Константинов, математик и председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" ЕАД. По думите му идеята изборите да се проведат в два дни прилича на пазаруването по време на епидемия. "Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус", поясни Константинов.

Бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов вижда три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване - България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

"Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико - друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем", обясни Цветозар Томов, който е социолог.

Във връзка с протестите Томов каза, че не му хареса, че сблъсъците са се превърнали в повод за още един публичен сблъсък, "в който се обсъжда кой е виновен". Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен - властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

"Надявам се, че българският народ ще прояви разум и ще решим казуса", заключи Константинов.