"Излизат много публикации на базирани в Брюксел медии, които разказват, че кипи усърден труд в ЕК и хора, служители в Комисията, предлагат на Урсула фон дер Лайен нова структура, нови идеи. След това трябва комисарите, които са предложени от държавите, да запълнят с компетентност тези нови сектори и нови сфери".

Това каза пред БНР Юлияна Николова - директорът на портал "Европа" и фондация "Център за модернизиране на политики". Вероятно ще бъде утвърден многомилиарден фонд за стимулиране на големите европейски технологични гиганти, уточни тя.

Според Николова най-важна е компетентността на предложения комисар. Тя припомни, че днес е последният срок за подаване на номинации за еврокомисари.

За български еврокомисар засега е предложена Мария Габриел. Тя и преди това заемаше този пост в ЕК с ресор цифрова икономика и общество, който пряко е свързан с иновациите. Преди дни плъзнаха слухове, че България може да получи ресор "Земеделие".

"Когато на масата на президента на Комисията има вече очертани политиките, които ще отговарят на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за кандидатите, които са дали правителствата, ще се види къде тяхната компетентност съответства най-добре на политиката, която Фон дер Лайен иска да следва, за да може тя да ги предложи след това на парламента те да бъдат изпитани по тази обща компетентност", коментира Николова.

Новият фонд ще се нарича Фонд за бъдещето на Европа, уточни тя.

Според Николова малко е вероятно България да получи същия ресор: "Няма практика комисари, които са повече от един мандат в Комисията, да заемат едни и същи ресори, най-вече защото принципът на ротация, който се използва в ЕК, е една от превенциите за корупция и за улегналост на дадена политическа позиция". Тя предположи, че вероятно и ресорите ще бъдат различни.