Европейската комисия ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията, предаде БТА.

Говорителят отговори уклончиво на въпроса дали това ще бъдат последните доклади, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази преди години готовност до края на мандата му наблюдението да отпадне. Това са последните доклади за комисията "Юнкер", доколкото мандатът на комисията изтича на 31 октомври догодина, каза той. Не мога да кажа дали календарът за догодина ще постави докладите преди или след тази дата, ще видим, животът ще покаже, добави говорителят.

На 3 октомври Европейската комисия предупреди Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка. Днес говорителят на ЕК напомни, че Румъния трябва да вземе предвид препоръките на Венецианската комисия. Преди дни комисията към Съвета на Европа препоръча властите в Букурещ да потърсят широко обществено съгласие по подготвяните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Венецианската комисия предвижданите промени значително отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Говорителят припомни, че неотдавна зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е предупредил за готовността докладът за Румъния да съдържа оценки на двата законопроекта. Именно той се закани, че ЕК "не би се поколебала да предприеме съответните действия срещу страната, в рамките на механизма, или по друг начин".

Ще бъдем далтонисти в оценките си, посочи днес говорителят по повод предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година и насрочената за Сибиу среща на европейските държавни и правителствени ръководители през идния май.