"Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни от Общността разрешенията за прелитане и кацане, които издават на руски самолети по изключение", заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос, свързан с полета на руския външен министър Сергей Лавров до Скопие за участие в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"В сила е забрана за навлизането на руски самолети във въздушното пространство на ЕС. Предвиждат се много малко възможности за изключение", поясни той. "Държавите от ЕС могат да приложат изключение, без да бъдат длъжни в такива случаи да съгласуват решението с ЕК. Държавите имат задължение да съобщят на комисията и на останалите страни в ЕС за случаите, когато разрешават прелитане и кацане на руски самолет", добави говорителят.

Той посъветва журналистите да потърсят гръцките власти, ако искат да разберат защо Гърция е пропуснала самолета на Лавров, след като на борда е била и неговата санкционирана говорителка Мария Захарова.

Това днес не направи България, заради което се навлече гнева на Москва, след като не попусна правителствения самолет с делегацията на Лавров да прелети над нашето въздушно пространство, а е използвала въздушното пространство на Гърция и Турция на пък за Скопие.

Оказа се, че Мария Захарова е лицето, получило забрана от българските власти, каза самата говорителка на Руското външно министерство в пост в Телеграм. Тя ги обвини, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Захарова заяви още, че под територия на държавата се приемат "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води". Въздушното пространство не се посочва с термина "територия". Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

"Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраняват в небето да се намира не самолет, а човек в самолета - така пишеше в официалната нота на българското Външно министерство: самолетът може да прелети над България, но Мария Захарова не може да лети", заяви Захарова.

"Решението на българските власти да не допуснат самолет с говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на борда да лети до Северна Македония "не се вписва в никаква рамка" и е "абсурдна и глупава позиция", заяви пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, подобна позиция на българските власти трудно може да бъде обяснена по някакъв начин - това е първото нещо. Второ - тя със сигурност не се вписва в никакви рамки. Трето - тя е абсолютно абсурдна и, може дори да се каже, глупава. Бих искал да се обърна към българското ръководство и да ги призова все пак да се опитат да направят всичко възможно, за да запазят трезвостта в решенията си", каза говорителят на Кремъл.

Вчера в изявление на МВнР на България беше обявено, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.