Днешният ден отново беше напрегнат за депутатите в парламента и за служебните министри, които проведоха седмичното заседание на правителството.

В Народното събрание отложиха актуализацията на бюджета на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване и основната тема беше кога и как да се проведат изборите. Стана ясно, че ако не бъде съставен редовен кабинет, както се очертава, тогава всички смятат, че президентските и парламентарните избори трябва да се проведат заедно. Възможни са обаче технически проблеми заради машините, ще трябва да бъдат закупени нови 2400, затова дори се заговори за връщане и на вота с бюлетини. При избори, проведени в три недели - заради балотажа на президентските избори, пък ще са нужни още 2 млн. лева.

Иначе всички са единодушни, че трябва да гласуваме през ноември, като ГЕРБ предложиха това да стане на 7 ноември, като е възможна и датата 14. Покрай това днес не се стигна до остри реплики между противниците в парламента.

Христо Иванов и Антоанета Цонев

Снимка: Булфото

В същото време правителството реши да удължи извънредната обстановка с още три месеца заради увеличаващите се случаи на коронавирус, както и да приеме до 70 афганистански мигранти и техните семейства, които са работили за България.

Янев се ръкува с министъра на икономиката Кирил Петков

Снимка: Булфото

Вижте още снимки от НС и МС >>