Медалът за признателност е най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания.

Признателни сме, че през тези 6 месеца работихте активно за европерспективата на всички балкански страни, посочи премиерът Еди Рама, цитиран в съобщението. Той изрази надежда, че доброто сътрудничество и приятелство между двете страни ще продължи.

"Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна", каза министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните.

Борисов и Рама обсъдиха диалога и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

"С министър-председателя на Албания Еди Рама ще участваме в срещата на Процеса Акаба в президентския дворец в Тирана. Това е инициатива за поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход", написа по-рано във Фейсбук Борисов.

 

Снимка: Министерски съвет

По време на визитата си българският министър-председател ще участва и в конференция, посветена на борбата с насилствения екстремизъм, заедно с премиера на Албания и краля на Йордания Абдула Втори.

Процесът от Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула Втори през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдула Втори за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия, уточниха от правителствената пресслужба.