"Заставам зад служителите и ако те бяха използвали оръжието си, щях да ги подкрепя по същия начин. Българските полицаи не използват оръжието си, защото политическото им ръководство не ги подкрепя от 30 години. Защото в българската държава, ако полицай използва оръжието си срещу тези вандали, примати, полицаят отива на съд. Трябва да си търси сам адвокат, МВР не го пази, не застава зад него", това заяви зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки по повод сблъсъка между роми и полицаи в Ботевград.

"Тези граждани имат задължения и когато си позволяват да хвърлят камъни и дърва по полицейски служители, рискуват да загинат. Ако загинат това е техен проблем и вина. Ние казваме ясно - полицаите трябва да използват своите служебни оръжия. Това, което трябва да се случи, е полицаите да използват всички позволени от закона средства - палки, водни струи и гумени куршуми", категоричен бе той пред Нова телевизия тази сутрин.

Според него ромите смятат, че могат да правят каквото си поискат и законите не важат за тях, затова и полицаите невинаги ходели на такива места.

"Не само, че не ходят в Ботевград, не ходят и в "Овча купел" - (квартал на София - б.р.). Пратете екип в "Овча купел", за да видите как се живее в един столичен квартал, в съседство с хора, които държат на своите древноиндийски корени", каза той.

Според Джамбазки това е показателно за процесите в българското общество.

"Ще се появят Българския хелзинкски комитет и десетина подобни анти-национални организации, които да обвинят служителите на МВР в расизъм. Във всяка една страна от ЕС, в САЩ, ако се случи нещо подобно, медиците ще съберат няколко трупа след това, а полицаите ще бъдат наградени", заяви Джамбазки.

И допълни:

"Има проблем в това как политическото ръководство подкрепя полицията. Има проблем в недокомплекта на личния състав. Полицейските служители липсват, те са демотивирани. Липсват служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Заплатите са обидно и смешно ниски".

На констатация, че БСП посочват подобни проблеми, евродепутатът каза, че опозицията е била на власт "сто години и не са направили нищо".

"Говорим за системен проблем в правоохранителните и правораздавателни органи. Трябва да има единни стандарти в обучението и екипировката на полицаите в целия ЕС", добави той.