"Полицаите, които са участвали в инцидента в ромската махала в Ботевград, е трябвало да използват помощни средства при потушаването на напрежението. Най-вероятно не са го направили, защото полицаите в България имат една спирачка по отношения тези действия, тъй като не са уверени в последващите действия от страна на институциите и на обществото", заяви пред bTV главният секретар на МВР Младен Маринов.

Веднага след инцидента в нощта на събота срещу неделя от ведомството съобщиха, че униформените, отзовали се на сигнал за силна музика, са били атакувани от група роми, които са изпочупили стъклата на колите им. Местните обаче твърдят, че полицаите са проявили насилие и че са стреляли, нещо, което от МВР отхвърлиха категорично.

Записът, направен с видеокамера, обаче повдигнаха въпроси за адекватността на реакцията на служителите на МВР.

"Нашите хора имат пълно основание да използват сила, помощни средства, гумени куршуми, палки и т.н. Което нашите момчета не са направили. И аз съжалявам, че не са го направили, защото такива действия срещу полицията заслужават точно това", коментира пък зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Задържаните шестима роми ще отговарят за хулиганство, повреждане на полицейски автомобил и възпрепятстване на органите на реда. Отделно разследване ще изяснява твърденията жена от квартала за стрелба със сачми.

Засиленото полицейско присъствие в Ботевград ще остане до второ нареждане.