"Продавам 9 гласа или ги заменям за седалки за Голф 2" е една от обявите, публикувани на популярна страница за обяви в Косово преди предсрочните парламентарни избори на 6 октомври, съобщава радио Свободна Европа.

Друга обява предлага глас срещу 100 до 200 евро, а цената расте с прибавянето на гласове на членове от семейството. В отделни обяви цената варира в зависимост от партията, за която се гласува. Обявите идват от различни краища на Косово и са придружени с телефон за връзка.

През уикенда полицията в Прищина арестува мъж за публикуване на подобна обява за продажба на гласове. След разпит пред прокурор, на който той заявил, че се е пошегувал, мъжът бил освободен.

Иначе наказателният кодекс в Косово предвижда от една до пет години затвор за всеки, който иска или получава материални облаги с цел да гласува за определено лице или партия.

Снимка: IStockphoto

Националният координатор за изборите към държавната прокуратура Лаура Пуля потвърди за Свободна Европа, че ще бъдат разпитани всички податели на обяви за продажба на гласове.

От радиото се обадили на някои от телефоните, посочени в обявите. Повечето от отговорите били, че някой е злоупотребил с телефонния номер.

От 2014 г. до сега около 2000 души в Косово са уличени в злоупотреби и кражба на гласове при избори. От тях 21 са осъдени на затвор, на 42 са наложени парични глоби, а 1171 са осъдени условно. Най-голяма кражба на гласове е отчетена на предсрочните избори през 2010 г.