Националното съвещание на "Демократи за силна България" (ДСБ) даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за преговори за предизборна коалиция на предстоящите парламентарни избори за общо явяване във формат партии от "Демократична България" и ПП "Продължаваме Промяната". Това се казва в резолюция на Националното съвещание на ДСБ, разпространена от пресцентъра на партията.

Националното съвещание на ДСБ подкрепя усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на "Демократична България - обединение" с ПП "Продължаваме Промяната" като единствена възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление, се казва още в резолюцията.

Там се посочва, че следващото управление трябва да реформира българските институции, да проведе истинска съдебна реформа, да изкорени корупцията и осигури икономически растеж, чрез който чувствително да се повишат доходите и благосъстоянието на българските граждани; да модернизира българската армия и служби, да изпълни необходимите условия за приемане на България в Шенген и еврозоната, да укрепи евроатлантическата ориентация на България и да се утвърди като надежден партньор в ЕС и НАТО, решително да противодейства на заплахите от Кремъл и всякакви опити за отклоняване от външнополитическа ориентация на България.

Снимка: Bulphoto

Националното съвещание на ДСБ оценява постигнатото от коалиционния формат "Демократична България" като успешно и посочва, че основна цел трябва да бъде запазването и бъдещо консолидиране на обединението.

В резолюцията се отчита и необходимостта от обединение и концентрация на реформаторските сили в България на предстоящите парламентарни и местни избори, за да бъдат пресечени опитите за реставрация на корумпираното управление на Борисов с помощта на партиите на статуквото и изборни фалшификации.

Националното съвещание на ДСБ отчита и необходимостта от укрепване на парламентарната република и парламентарното управление, съставяне на стабилно правителство, което да гарантира националната сигурност, както и да бъдат пресечени всички опити за тласкане на държавата към република с президентско управление, пише в резолюцията.

От партията оценяват продължителното управление под формата на служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, като опасно за демокрацията, евроатлантическата ориентация и икономическото развитие на България, и влиянието ѝ в региона.

Националното съвещание на ДСБ възлага на общинските и областните структури на партията да водят преговори за широко обединение на реформаторските сили с цел издигане на общи кандидатури на предстоящите местни избори. Отстраняването на ГЕРБ и ДПС от местната власт е единствената възможност за преодоляване на корупцията и феодализацията на българските общини, посочват от ДСБ.

Снимка: Bulphoto

Гости на Национално съвещание на ДСБ днес бяха Владислав Панев - съпредседател на ПП "Зелено движение", Христо Иванов - председател на ПП "Да, България", Кирил Петков - съпредседател на ПП "Продължаваме Промяната".

Снимка: БТА

"Демократична България" е стожер на евроатлантическите ценности у нас, не искаме обаче да сме сами, каза Атанасов. Той благодари на Кирил Петков за присъствието му днес на форума на ДСБ. Защото това е знак, че трябва да бъдем в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да получим първия мандат за съставяне на правителство, посочи Атанас Атанасов на партийния форум.

Заедно трябва да направим така, че след следващите избори да осигурим победа и на местните избори, след което заедно да обърнем курса на нашата държава, заяви още председателят на ДСБ и прогнозира ожесточена битка за местната власт.

"Реставраторските сили очевидно са стигнали до заключението, че играта на изтощение, в която вкараха политическата система на страната, вече е спечелила, и че те влизат във фазата на търсене на своя реванш, смята той. Борисов и неговите приятели искат да се върнат във властта на бял кон, заяви Атанасов.

В приветствието си пред Националното съвещание на ДСБ съпредседателят на ПП "Зелено движение" Владислав Панев отбеляза каква е промяната в последните две години. "В 44-ото Народно събрание нямаше нито един депутат, който да е реформаторски настроен. В момента тези депутати сме 73-ма, ако броим и Явор Божанков, сме 74. След два месеца трябва да бъдем 121", заяви той.

Снимка: БТА

Председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че макар предишният режим да не е на власт, във вакуума се случват лоши неща и моделът опитва да се завърне по всякакъв начин. Изведнъж се оказа, че докато България тъне в невъзможност да излъчи управление, тя постепенно започва, буквално пред очите ни, да мутира в някаква странна квазипрезидентска република, каза той. Наш дълг и отговорност е заедно с нашите партньори от "Продължаваме Промяната" да намерим начин България да има истинско демократично реформаторско проевропейско пронатовско управление, заяви Иванов.

Снимка: БТА

На Националното съвещание на ДСБ съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков посочи, че имат много важна задача в следващите месеци - да напълнят парламента с хора, с които съединението може да прави силата. Всички имаме една обща цел - трябва да осъзнаем силата ни в обединението, коментира той. Според Петков, ако влязат във всяко кътче на България заедно, на следващите избори ще бъдат първа политическа сила и ще наложат правилата.