Тази седмица, след като "Атака" се върна от Брюксел и осигури кворум и от ГЕРБ също се регистрираха, гласуването на вота на недоверие за провал в политиката на инвестиционното проектиране все пак бе гласуван. Очаквано, той бе отхвърлен.

Лютви Местан заяви, че ДПС е гласувало против вота на недоверие, не само защото подкрепя кабинета и неговата програма, а защото всъщност той отбеляза падението на една парламентарна опозиция.

Според него трите "възхитителни победи", които са отбелязали от ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания, са победа на деструкцията и "това не може да се уважава”.

С цялото си поведение ГЕРБ казват – защо ни взехте властта, как си позволихте да ни вземете властта. Нито БСП, нито ДПС, нито „Атака”, нито която и да е друга сила взе властта на ГЕРБ. Властта на ГЕРБ беше отнета от негово величество българския избирател. Вината е във вас – загубихте подкрепата на Синята коалиция, РЗС, най-трудната раздяла беше с „Атака”, заяви още Местан.

По думите му ГЕРБ имат една идеологема – зависимостта на кворума от „Атака”.

"Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака”, докато не купихте независимите народни представители. На тема „Атака” лидерите на ГЕРБ могат само да наведат глави и да мълчат. Всичко друго е цинизъм”, добави лидерът на ДПС.


По-късно той коментира пред журналисти, че ГЕРБ искат да се върнат в актуалността на политиката и в ролята си на водеща политическа сила.

„Бе време, когато един гол от дузпа за „Бистришките” тигри се превръщаше в национално събитие. Идват времена обаче, когато и хетрик и 9 гола вече не правят впечатление. Това имам предвид”, поясни Местан.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък заяви, че истинските мотиви на ГЕРБ за вота на недоверие нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране, а целят делегитимацията на парламента.

Гласувах против, защото в мотивите и поведението на ГЕРБ пролича едно разбиране за това каква е работата на опозицията, което не разбирам. Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството", заяви Станишев. 

"ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против” е косвена подкрепа за конструктивната опозиция”, добави той.

Премиерът: Вотът имаше други цели

Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат. Не е неочакван резултатът, очаквах го, коментира пред журналисти премиерът Пламен Орешарски.

На въпрос дали не го притеснява това, че кворумът в парламента зависи от „Атака”, Орешарски заяви, че нищо не го притеснява.