В Пловдив вече бе направена такава промяна. Преди дни стана ясно, че във Варненско се подготвя да бъдат преименувани около 200 географски обекта с турски, гръцки и арабски имена. В Бургаско още миналата година обсъждаха такава промяна за 350 месности.
През март лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък се обяви за смяна на имената на всички селища и месности с турски имена в страната, като дори предложи на президента Росен Плевнелиев връх Мусала да бъде преименуван.

Днес обаче зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви в специална декларация в парламента позицията на партията против това, предаде БГНЕС.
"ПГ на ДПС изразява категоричното си несъгласие със зачестилите напоследък актове на преименуване на географски места, градски квартали, природни и културни забележителности, защото по същество това е политически взлом в естествената история на езика и има за ефект дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество на България, страна-членка на ЕС. Съвременните държави са поликултурни. Няма моноетническа държава?", каза Местан.

Той се върна назад в историята, като припомни, че например името Будапеща е с български корени, но унгарците не са го променили.
"Това е един своеобразен нов Възродителен процес, който този път засяга не имена на хора, а имена на обекти. Имената на улиците, на парковете, на местностите, на градовете са народна територия – Джумаята, Хаим Боаз, Кабакум, Пазарджик. Актовете на преименуване на Джумаята в Пловдив на площад Римски стадион, на Кабакум във Варна на Големия пясък и други се явяват недалновидна, груба, недопустима политическа намеса, която цели да се разделят етносите в България", добави депутатът от ДПС.

Според него обаче поколенията ще продължават да си уговарят любовните срещи при Джумаята, а не на Римския площад, не защото са по-малко патриоти, а защото "езикът е богинята на паметта на културата".

Той стигна и до назоваване на ястия от националната кухня с интересни имена: кебапче, сарми, кърначе, бюрек, капама, гювеч, патладжан и др. и заяви, че езикът се развива не по нечие предписание и че в него са недопустими такива намеси. Местан попита защо се преименуват само турски имена. "Как ви звучат имена като Арабаджиев, Расате, Сидер", обърна се той към колегите си в парламента, визирайки, че тези имена са с чужд корен.

Лидерът на "Атака" веднага реагира, като каза, че се лее реч на омразата към българското.

"Всъщност езикът на омразата беше именно на Волен Сидеров. Настройването между етносите не помага, това не е европейски подход", отвърна депутатът от ДПС Юнал Лютфи.

ГЕРБ подкрепя декларацията на ДПС срещу преименуването, заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитира го  „Фокус” . „Категорично и правителството, и партия ГЕРБ не подкрепят промяната на наименованията на улици, площади и исторически местности. Смятаме, че историческата памет трябва да бъде запазена такава, каквато е. Лично премиерът Бойко Борисов инструктира представители на ГЕРБ в общинските съвети такова нещо да не се толерира по никакъв начин, присъствах на разговора с кмета на Варна и председателя на Общинския съвет", заяви Найденов.