ДПС се обяви против смяната на турски имена на обекти, ГЕРБ ги подкрепи

ДПС се обяви против масовото преименуване на обекти с турски имена, като го определи като нов Възродителен процес. Този път ГЕРБ подкрепиха обичайния си опонент от опозицията и заявиха, че Бойко Борисов се е разпоредил да няма такива смени на имена.

Обратно в новината

Коментари - ДПС се обяви против смяната на турски имена на обекти, ГЕРБ ги подкрепи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

link Предаване, посветено на предложението на АТАКА и ВМРО относно промяната на турските имена на топоними с български!

асан - де :):):) +1 !!!

Става ясно, че ГЕРБ на парламентарните избори догодина, няма да може да получи самостоятелно мнозинство в Парламента! Единствената партия, с която може да направи коалиция остана ДПС! Тази коалиция, май бе договорена при последната няколкочасова визита на Турският Премиер Ердоган у нас! САЩ ще са във възторг от такъв съюз! В резултат ГЕРБ подава в собствен смотан стил, неподходящи сигнали за постигнатото договаряне! Никой от народа не е допускал, че ген.Бойко Борисов ще използва харизмата си, та чак да започне да търгува националността на българите! Но, това вече е факт! Унесен, народа си мисли, че това е за добро, щом го прави Бойко Борисов. Какъв унес! Каква всенародна деградация!

неее- съгалсен съм с повечето неща , но това , че човека за власт и пари е готов и маика си да продаде...- това е , проблема.. народа ни не е виновен- просто кои е знаел колко продажен и подъл може да е другаря боико борисов... кои би могъл да предположи за цялото криминално минало на този човек... -и кои би предположил , че тои е поредната маша на мафията... всичките му изказвания - са само голи обещания, лъжи,самохвалство , неприкрита надменност и озлобление към по-умната и мислеща част от населението... човека обича само по-тъпите и прости от неего- просто защото само тях все още може да манипулира... но народа какво- тои винаги рано или късно си поотваря очите-и ако иска да промени нещо-трябва само да седи спокоино,да мисли -и да чака своя момент-за да даде червен картон на необходимия човек....

Сега си пролича, че доган и боко ни спретнаха преди няколко дни театро. Когато е за по-важни дела те са единни.

спред мене- тоя доган използва случая и просто позатегна контрола върху тиквата... а тои завалията- веднага се наведе... защо например бб не запита- в колко чужди държави- има бг-имена на обекти ,културни паметници..улици... и не знам какво си... тия турците - скоро ще преименуват и народното събрание и министерския съвет...- ама на коио ли му пука...- дали турци- или цигани,.... бб здраво се е вкопчил в идеята да е премиер на турски-циганско държава с малцинство- българи...и то не какви и да е .. не трябва да са от лошия матрял- а да са послушни..по-тъпички...по- смотани..ако може всички да са от село... и да са наи-много с трети клас...

боко фантомаса+ахмед дога+=вечна лиобов

Само няколко десетки хиляди прабългари се сливат с морето от славяни по тези земи. Как очакваш да са се запазили монголските черти на лицата ни? Ти знаеш ли, че испанците по принцип са руси и синеоки? А нали не си забравил мароканското нашествие в Европа? И точно поради това на ден днешен немалко испанци са мургави и чернокоси.

Аз да питам Хан Аспарух от кьде е дошьл и нали той е тоя с меча дето уж казва Тук ще е България?Не че не сме мешани сьс Славяни и какви ли не,но пьк сме и далече от Бостьн или Лондон. Какви сме ние Българите?

може и това голото хич да не е знаме

А ,Сергей и Волен български имена ли са?

сър

Кои са български бе? Испер например.Създател на България ако си чувал.Иван, Георги и пр. български ли са?Глупак.

Географските имена, независимо на кого са наречени, дават "физиономията" на обекта. За какво би ви говорило името "блатно клане" вместо Баташко...Какво мислите за "Битката край Волга" вместо световно известната "Сталинградска битка"? Това няма нищо общо с култа към Сталин!

Който иска да живее в България - ще се нарича Българин, ще носи Българско име, ще говори Български език и ще почита и уважава най-първо Българската държава и законите и, а после тая от която е дошъл. Никакви изключения. Останалото е лигавене и подигравка с хората. Ако ги няма такива законите - глупаците в парламента да ги правят веднага!

подкрепям на 100%

дообрее вее, а мамул в устата искаш ли.....

rosen

добре ама жалко че сам се родил в булгария

Не се перчи,ами си кажи фамилията и си виж родословното дърво.Аз поне знам от къде съм.

наслаждаваи се на мига......и дееп не забравяи

Що се срамиш да се зовеш с име българско, та си се прекръстил на Син на слънцето? Атова, което цитираш:"Коммунизм есть Советская власть плюс электрификация всей страны" Ленин, 1920 г не е пълно и има допълнение, което е "плюс пруска дисциплина" но това бе в разрез с комунистическата идеология. А немската дисциплина е в основата на просперитета на Германия. Ти да си видял дисциплина в България?

Волен Сидеров-ТИПИЧНО БЪЛГАРСКИ ИМЕНА! Ха-Ха-Ха кой е глупака?

Какво говорите.Та България е призната със СаН Стефанския мирен договор-държава в Османската империя.Всички българи сте ни на гости.

хос гелдиниз....добре дошли братя булгари

rosen

браво *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ти Османлия ли си ? Ако да ,от коя Народност ? Ако не ,какво си ,Арменец,Грък ,Турчин или Българин ? Пишеш Предизвикателно ,Но Объркано !

:))) сладур ...виждам ,че турския го разбираш много добре :))Евала, аферим, машала, ашколсун...виж дали има нещо объркано .:)))

Малоумието ти е очевадно , не се излагай по форумите ;))) А какво следва след Сан Стефано знаеш ли , ахметко ?

Българският княз ще бъде свободно избран от населението и потвърден от Високата порта със съгласието на силите. Никой член от царуващите династии във великите европейски сили не може да бъде избран за български княз.

хан Аспарух 680 - 700 хан Кубер 686 хан Тервел 700 -721 хан Кормесий 721 - 738 хан Севар 738 - 754 хан Винех 754 - 760 хан Телец 760 - 763 хан Сабин 763 - 766 хан Умар 766 / 40 дни / хан Токту 766 - 767 хан Паган 767 - 768 хан Телериг 768 - 777 хан Кардам 777 - 803 хан Крум 803 - 814 хан Омуртаг 814 - 831 хан Маламир 831 - 836 хан Пресиян 836 - 852

Tрябва да сменим и тези имена братя булгари.

Защо да сменяме типично българските (от ирански произход) имена на нашите прославени владетели. Виж титлата "хан" не и е мястото там. Титлата на предхристиянските български владетели е КАНА СУБИГИ (от индо-ирански-арийски). А ти катилче готвиш ли се за честванията на 100-години балканска война, въпросът ми е и към другите анадолски манафчета във форума.

Всички тези имена са БЪЛГАРСКИ (славянски) с изключение на измислената титла "хан", която трябва да се чете "КНЯЗ". В Именника на българските князе няма титла "хан"!

Хан е владетелска титла, произлизаща от Централна Азия и разпространена най-вече сред монголите и тюрките.

да не забравяме безкрайното поле от юрти и провикващите се боили Ювиги Хане!... маи нещо те боли коремчето :)))

Някъде прочетох сред вас приятели,че в САЩ ,ако искаш да си американец,трябва да си с такова име.Защо ли Барак Обама ми звучи английски?А по темата за Пловдив,казах попрочетете малко без да ви е яд.Пловдив много малко време е бил в БГ.

Тя и Ванга така казва ... че резаците щели да стигнат до Стара планина ... защо ли го казва!? Дали е вярно или измислица на журналята? Който бива прост - става мост!

голям смях.....затова потавате в мизерия

а турците ли ще казват кой как и къде? защо не си седите на големите кафеви точки?

Толеранс трябва да се проявява но не може 500 години да са тъпкали отгоре ни и да искат това и онова вие сте в България и ще получите това което ви дадем и нищо повече ако искате повече Турция не е далеч одете си у дома !!!

ти сега кои мяслиш управлява вилаета булгаристан

Аз пък не искам в родната ми страна да има Турски имена! Едно време не е имало Турски имена тук! Защо все трябва да се правят на жертви тия? Като не им харесва тук да се изнасят никой не ги спира! Тук е България.

даа вее, правилно, тук е булгристания....

Аспарух 680 - 700 хан на китаиците

Но християнско !!!!

Не може да има християнско име, глупако, защото няма християнски език. Омар Шариф какво име е според тебе??? Не си мъчи пилешкия мозък да отговаряш.

Ей селскипръчки, не се ебкайте с Българското. Стига подлагачество. От него сме на този хал. А на читака парламентарист ще предложа да изследва т.нар. труски думи и види колко от тях са с български корен. Даже има талкива и в арабския език. И ако може официално да каже турчулята откога са етнос на тази земя!

всички са китаици да знаеш. ха ха ха

защо не се наречеш чингиз хан- повече ще ти отива

хан аспарух хан на китаиците:)) това повече ми харесва

хан Аспарух 680 - 700 хан Кубер 686 хан Тервел 700 -721 хан Кормесий 721 - 738 хан Севар 738 - 754 хан Винех 754 - 760 хан Телец 760 - 763 хан Сабин 763 - 766 хан Умар 766 / 40 дни / хан Токту 766 - 767 хан Паган 767 - 768 хан Телериг 768 - 777 хан Кардам 777 - 803 хан Крум 803 - 814 хан Омуртаг 814 - 831 хан Маламир 831 - 836 хан Пресиян 836 - 852

Една е истината - Ако махнем турското от България , то тук нищо няма да остане само пепел и прах!

много малко си посещавала школото. Пиши коя ти е класната. Май ще ти се наложи да държиш матура.

всички турчоля да се пръждосват . тука е българия и който не уважава българия и реве все за турция да си ходи

ние си живеем в нашия вилаъет булгаристан бе моме .

да върнеш здравните и пенсионните осигуровки в българския бюджет. Кото много станахте.

" меги ", имам питане! Само се "слагат" или и нещо друго вършат! Не можеш ли да го заявиш по-категорично???

link you

Нямам нищо против там където се знаят старите български имена да се върнат.В крайна сметка това е исторически правилно.Както турците са сменяли имена когато са ни поробили така сега е редно ако не сме поробени!!! да си им върнем българските имена.Не виждам друга логика освен ако някой не е решил да се слага на ДПС и новите им турски приятели.

youtube;com/watch?v=-rbWXvwFcYQ

Въпрос към всички! При княз Борис Първи е прието християнството и заменени варварските имена с християнски и всички които са били против са обезглавени и го тачим като велик българин и светец,което е правилно,а Тодор Живков им върна имената като поправи една историческо престъпление а го наричат тиранин. Светец ли е Тодор Живков или не?? За мен лично ДА!!!

Какви имена е върнал Тодор Живков?

Живков има смелоста да го направи.В България живеят българи и както в Франция който се роди там и иска да се нарича французин трябва и да носи френско име така трябва да е и у нас.Стига сме го увъртали това е правилно.

Я разкажи пак за Франция, че стана интересно :-)

можеш ли да покажеш на картата каде се намира ФРАНЦИЯ :))

и за мен да....светец с разширена анална халка

До Борис Акунин!Приятел ти си грешка на природата,съжалявам че бог те е осакатил така!Амин! За Франция не знам дали е така ,но за най голямата уж демокрация САЩ е точно така. Искаш да си американец трябва да си смениш името.

Гръмни се, и не ни занимавай с психичните си отклонения. Впрочем ти защо не си преименуван???

ама тук се опитват да ни учат на стойки в партер, а не на свободни европейци.

Няма смисъл да се сменят често имената на улици и градове. Свързано е с разходи, промяна на нагласи и ред други неудобства.

По-големият проблем е, че е свързано с духовна бедност. Пари се печелят. Духовност трудно се изгражда.

След като повече от 500 години са се мъчили да ни отнемат духовността, време е да погледнем по-сериозно на това.

Приятелю,Толбухин няма нищо общо с комунизма.Попрочети малко история.Същото трябва да направят и пловдивчани.Като истински българин трябва да ги знаеш тези неща.

Фесче, стига сра по форума, ако обичаш. Кога Пловдив е бил турски? турция е създадена 1923 г. от солунския помак ататюрк. Тогава на базата на анадолските цигани, гърци, араби и т.н. е направена турската нация. Не знам как по вашите анадолски учебници но Българи се споменават от в., а турчалята са създадени в началото на ХХв. Анадънму, фес!

ооо бате булгарин :))...пардон чистокравна преваzодна мастиика от булгари,славяни,тракиици и турци. и още какво ли не.всеки минал през балакана си е опставил семката....смешник

Когато един управник не знае и не може да направи нищо за сънародниците си, той започва да сменя имена на улици и градове. Или да строи паметници. Така правеше Славчо в Пловдив, така прави и Тотев след него. Господа градоначалници, избрани сте на тези постове да се грижите за просперитета на градовете. Смяната на имена на улици и площади не променя съдържанието на портфейла на гражданите на тези градове.

Че как Първия, другаря тиква, няма да подкрепи своя колега от ДС агент доган? Нали после ще трябва да дава обяснения пред Ердоган, пък и шефовете му във Вашингтон ще му се разсърдят!

И ДА СТЯГАТЕ И ДА НЕ СТЯГАТЕ РЕДИЦИТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ - НЕ ВИ ХАРЕСВАМЕ. И СДС , И БСП, И ДПС, И ГЕРБ, И АТАКА. НЕКАДЪРНИ СТЕ!!!!! НАРОДА НЯМА РАБОТА, ГЛАДУВА, А ТЕ МИ СЕ ЗАНИМАВАТ КОЯ ДУМА КАКВА БИЛА.... ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА!!! А МЕСТАН ДА НЕ ГОВОРИ ЗА НОВ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС - В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТУРЦИ, Г-НЕ!!! ОЩЕ МИДХАТ ПАША ГО Е КАЗАЛ. А ТОЙ Е ЗНАЕЛ, ЧЕ РУСИЯ И ТУРЦИЯ СА НАПРАВИЛИ ИЗСЕЛНИЧЕСКА СПОГОДБА, ПО СИЛАТА НА КОЯТО РУСИЯ Е ИЗПРАТИЛА ТУК ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ, ПРИЕЛИ ИСЛЯМА ПРЕЗ13В. НО ТОВА ИМА ЗНАЧЕНИЕ САМО ЗА ИСТОРИЯТА. СПРЕТЕ СПОРОВЕТЕ ЗАРАДИ САМИТЕ СПОРОВЕ. МЕСТАН НИ ПРОГЛУШИ УШИТЕ С ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС. НО КАКВОТО И ДА ПРАВИ, БАТАК БИЕ КАМБАНАТА .... НАЙ-ДОБРЕ Е ВМЕСТО ДА ДЪРДОРИТЕ И ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ХИДРОИНЖЕНЕРИ ...ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА - БЪЛГАРИ, ТУРЦИ, АРМЕНЦИ... КАКВИТО И ДА СА - НАРОД ЗАРАДИ КОЙТО ВИЕ СТЕ ТАМ. НО ЯВНО СТЕ НЕКАДЪРНИ ЗА ТОВА И ПО-ЛЕСНО Е ОТНОВО ДА СЕ РАЗВЕЕ ЗНАМЕТО НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.

изборииииииииииииииииии.. Тръбата пак ги зове на бой /за аванта/

това трябва да е 'избран коментар' - ама дирника си е дирник.

Ако се спазваше върховния закон на България - Конституцията , лицето местан-лютван нямаше да се пеняви в парламента , като член на някаква си измислена партия. Държава на повече от 13 века може сама да определя какви точно имена ще използва. Съвсем логично е да са с българско звучене. Ако на някой не му харесва , проблемът си е личен. Със здраве : )

ХАИН БОАЗ ! Пишете поне правилно !

Къде бяхте, скъпи ми патриоти, когато: вр. Мусала беше вр. Сталин? Шумен - Коларовград? гр. Варна - гр. Сталин? гр. Добрич - гр. Толбухин? гр. Фердинанд - гр. Михайловград? Исторически улици в София бяха кръстени на комунистически бандити. Очуден съм къде е бил тогава ДС агента Лютви Местан ? И как се е казвал? И защо така плътно се е залепил за преименувалите го комунисти? А иначе не съдете Бойко, историческата памет трябва да се пази!

Кумира ти е наркотрафикант. А това приименуване беше само за няколко години и го отчетоха за грешка. Кой вдигна паметник на разрушителите на София бе шапшал?!

превзели...и? сега са хванали средния здрав и корав.

Koйто се чувства турчин, взема билета, оставя личната карта и отива в Турция. Който е с българска ЛК, е българин. А ако предявява претенции, нека се промени закона и да има наказания.

не усещаш ли, че тук има "българи" които искат да са "мост" и на руснаци и на турци. Само не искат да бъдат европейци от ЕС.

В БЪЛГАРИЯ живеят ХРИСТИЯНИ, и Мюсюлмани , и Евреи и ???

И МЕСТАН И ОСТАНАЛИТЕ НЕ СА В ЧАС. МНОГО ДУМИ, КОИТО НИЕ МИСЛИМ ЗА ТУРСКИ, СА ПЕРСИЙСКИ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СА УПРАВЛЯМАЛИ ПЕРСИЯ, А СЕЛДЖУКСКИТЕ ТУРЦИ СА ЖИВЯЛИ В РАЙОНА - НАПРИМЕР ДУМАТА ЧЕВЕРМЕ, ДУВАР, .....

и аз подкрепям запазването на турските имена. В края на крайщата от историята си не можем да избягаме. А ако бягаме с подобни просташки акции тя ще ни го върне и то по начин който няма да ни хареса.

аз пък не подкрепям. България си има свои думи и е редно да си ги ползва тях. Турските думи са за Турция!

е по-подходящ за вас . Щото в моя род е имало жена, който бягайки от турците е оставила малкия си син в гората, за да не го направят еничарин. Все пак и в Анадола има градове...

легенди бако, легенди има твоя род. Измислици за да се тупаш по гърдите защото друго с което да се изтъкнеш нямаш.

В анадола си живееш ти. И там ще си останеш, нищо че адресната ти регистрация е някъде в България.

Не бягаме от историята, а възстановяваме историческата справедливост с мисъл за нашето Българско бъдеще. Може ли да ми покажеш на картата на турция къде е Лозенград или Сан Стефано?

Пловдив пък въобще в 1330год. история на БГ над 1000г. не е бил в БГ.Така,че джамията си е джамия

е и? какво искаш да кажеш с това

може и да не е бил, но сега е