ДПС няма да пречи на гласуването на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но не участва в него, декларира лидерът на партията Мустафа Карадайъ след двучасова среща с лидерите на двете формации в парламента, както и с номинирания за премиер Николай Денков.

Поканата е била отправена от тяхна страна за разговор на тема конституционна реформа и търсене на тяхната подкрепа. ДПС е наясно, че за това трябва повече парламентарно време и затова няма да попречи такъв кабинет да бъде гласуван.

"Ние няма да пречим да си съставят кабинет. Бяхме потърсени за подкрепа на конституционната реформа, която ние сме предложили преди година и половина. И ние заявихме, ще участваме разговорите по същество и в конституционната реформа, което изисква парламентарно време", обясни Карадайъ мотива на ДПС защо няма да попречи на такова правителство.

По думите му от движението искат да участват в реализацията на тези конституционни промени.

"И затова ние няма да пречим да си съставят кабинет", повтори той, но не отговори как ще гласуват депутатите от ДПС в пленарната зала, когато бъде предложен за одобрение кабинетът с имената на министрите.

В срещата, заедно с Карадайъ, от страна на ДПС участва и Делян Пеевски. 

Снимка: БТА

На разговорите присъстваха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и номинираният за премиер акад. Николай Денков, кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Мария Габриел, Десислава Атанасова и Томислав Дончев, както и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Снимка: БТА

Лидерът на ДПС потвърди, че стои зад думите си за "порочната сватба" отпреди два дни. Тогава Карадайъ предупреди, че ако такова правителство бъде сформирано, народът ще нахлуе в парламента и ще се върнем в 1997 г. 

"Надявам се, че в този кабинет "рамбовци" няма да има, надявам се. Но ние не участваме в този кабинет и в съставянето на този кабинет", наблегна отново Мустафа Карадайъ.

Съставът на правителството вече стана публично известен, макар и неофициално. В него, обратно на очакванията, има повече експерти, а спряганите за министри лица от ПП бяха крайно редуцирани. В рамките на вчерашния преговорен ден бяха направени поне пет персонални смени на кандидати за министри. Очаква се днес от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да ги обявят официално, след като снощи националните партийни органи на формациите одобри списъка на кабинета.