С декларация на ДПС за риск от продоволствена криза започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. 

От парламентарната трибуна Имрен Мехмедова призова управляващите да предвидят мерки в помощ на земеделския сектор и производители.

"България е пред риск от продоволствена криза, в пакета с мерки на управляващите липсват такива за подкрепа на селскостопанските производители. Има целенасочена липса на отношение към земеделието", заяви Мехмедова. И добави, че стратегическият план не отговаря на зелената сделка. 

ДПС предупреди за пореден път и, че според браншовите организации 30% от млечните фирми са във фалит, а 50% от тях ще фалират според прогнозите. България изпусна всички финансови инструменти за животновъдство, се казва още в декларацията на ДПС. 

По думите на Мехмедова няма законодателен график в сектор земеделие и само у нас няма мерки за подкрепа на сектора след войната в Украйна. ДПС са притеснени и от данните на ООН, че зърното в световен мащаб ще стигне само за 10 седмици.

"Това безхаберие на правителството е престъпление не само към отрасъла, а към нацията. Този сектор от години страда от недофинансиране", обобщи Имрен Мехмедова. От ДПС настояват да се вземат мерки за цената на фуражите и за осигуряване на достатъчно запаси. Искат също да има ясна методика за тютюна, както и яснота и предвидимост, в това число и за осигурителните права на работещите в сектора. 

Блиц контрол и редовен петъчен парламентарен контрол са дневният ред на заседанието. В него участват вицепремиери и министри.