ДПС издига лидера на партията Мустафа Карадайъ за кандидат-президент и евродепутата Искра Михайлова за вицепрезидент. Това обяви пред медиите един от доайените на Движението Юнал Лютфи, който е член на Централното оперативно бюро на партията.

Кандидатпрезидентската двойка беше регистрирана в ЦИК, а Лютфи заяви, че денят е исторически за партията.

Двамата номинирани не присъстваха по време на регистрацията, но Движението беше представено освен от Лютфи и от Емел Етем, Хасан Азис, Халил Летифов, Йордан Цонев, Станислав Анастасов.

"ДПС издига изключителен президент - популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие", отбеляза Лютфи.

"Закъсняхме с издигането на кандидат. Смятам, че по-рано трябваше да го направим. Това се очакваше от избирателите на партията ни", допълни той.

По думите му етапът на балансьори вече е минал и без ДПС трудно ще се състави правителство.

Два дни по-рано председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви след участие на в конференцията на тема: "Среща на върха: ЕС-Западни Балкани: Преглед и очаквания", че на 10 октомври партията ще съобщи кандидатпрезидентската двойка.

Той припомни, че Централният съвет на ДПС е решил да издигне свои кандидатури и съгласно решенията на Централния съвет в неделя предстои ЦОБ и Централният предизборен щаб да вземат решенията за това кои ще са кандидатурите.

ДПС за първи път в историята си издига кандидатпрезидентска двойка.