Вчера Лютви Местан изненада БСП като обяви, че ДПС се отказват от втори член в ЦИК, за който настояваха, и че ще гласуват "за" ГЕРБ да има зам.-председател в комисията.

Това доведе до коментари, че има сближаване между двете партии, след като дни по-рано Местан пи кафе с Бойко Борисов в Кърджали.

Тази сутрин Цонев категорично отрече пред БНТ:

Няма начин това да се случи. Борисов е хитрец. Това са евтини популистки номера: виждате ли, аз благодаря. Едновременно с това поведението на ГЕРБ продължава да бъде арогантно, на моменти - и неконструктивно. Продължават опитите в задкулисието да се ръководят и протести, и други действия. Не може да има никакво разбирателство ДПС и партията на Борисов и Цветанов".

Депутатът подчерта, че са изразили ясната си позиция, че актът на президента за определяне на ЦИК е несправедлив и не отговаря на изискванията на закона.
Цонев отново повтори, че ДПС не може да има толкова представители в ЦИК, колкото "Атака", която има по-малко депутати.

Нека тежи на съвестта на президента защо точно ДПС реши да ощети и как това се тълкува в контекста на ролята му на обединител на нацията. Искаме да покажем, че ДПС е конструктивна. Не искаме да даваме повод да се развява тезата, която някои ръководни фактори в БСП и извън нея, да кажем - Първанов, за преяждане на ДПС с власт", допълни той.

Той призова да се спре заиграването с тази "мантра", защото това било категорично невярно и повдигало анти-ДПС настроенията, които пораждали и междуетническо, и междурелигиозно напрежение.
В тази посока представителите на БСП трябва да престанат да говорят по тази тема, категоричен бе Цонев.

ДПС нямат вина в случая - те взимат толкова, колкото им се дава, ако някой е виновен, това сме ние, заяви неотдавна Георги Кадиев от БСП.