ГЕРБ връща жеста на ДПС, след като от партията на Лютви Местан подкрепиха кандидатурата им за заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Само часове след като заявяваха, че проблемът с квотите в ЦИК идва от зле написания Изборен кодекс и промени трябва да предложат авторите от БСП, депутатите на Бойко Борисов сами внесоха поправки в закона, с които удовлетворяват исканията на ДПС.

Ако те бъдат приети, комисията ще бъде с един член повече, а според вносителите съставът ѝ ще може да се обнови с нови попълнения след евроизборите в края на май. И двете идеи дойдоха от лидера на ДПС Лютви Местан, който в събота се срещна с Бойко Борисов в Кърджали, а в понеделник и двамата заговориха за промени в закона. След поправките, ГЕРБ ще има 7 членове в новата комисия, БСП – 6, ДПС – 3, "Атака" - двама, а НДСВ и "Синята коалиция" - по един, защото имат евродепутати.

ГЕРБ предлага Централната избирателна комисия да се състои от 18 членове, включително председател, заместник - председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

От ГЕРБ предлагат при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези по ал. 7, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в комисията.

Вносителите на промените в Изборния кодекс са Цецка Цачева, Красимир Велчев, Десислава Атанасова и Димитър Главчев.

От ГЕРБ смятат, че с техните предложения ще се преодолеят споровете около конституирането на ЦИК. Както държавните институции, така и обществото като цяло, има потребност от неоспорим състав на ЦИК, което е гаранция за добре организирани и законно произведени избори на 25 май 2014 г. за членове на Европейския парламент, пишат от ГЕРБ.

Спорът за ЦИК възникна от различни тълкувания на новия Изборен кодекс. От ГЕРБ настояваха, че им се полагат 7 членове, което им осигуряваше блокираща квота при гласуванията в комисията, а управляващите смятаха, че броят им трябва да е 6. Окончателното решение взе президентът, който с указа си на 20 март отреди 7 места на ГЕРБ.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За избора на зам.-председател на ЦИК