"Лидерът на ДПС Лютви Местан от свое и от името на почетния председател Ахмед Доган изигра ролята на изненадан и неинформиран за „подадената“ оставка на г-н Бисеров. Станахме свидетели на театър за наивници, каквито според ДПС очевидно са българските граждани, медии и депутати", се казва в декларацията на ГЕРБ. 

Според партията, Местан е представил „лъжлива“ информация, за да скрие истинските причини за кадровото сътресение в ДПС и управляващото мнозинство.
Оказа се, че за този "криминално-политически сюжет" не знае и вътрешният министър Цветлин Йовчев, подчертават от ГЕРБ.

"Въпросът не е само в това, че една от основните фигури в управляваща партия се оказва в престъпно данъчно и документно нарушение на закона. Проблемът е, че хората, които овластиха Христо Бисеров, и се опитаха да прикрият случващото се, са съпричастни към деянието му. Днес можем да се питаме дали г-н Бисеров изпитва болка в зъбите, но съзнаваме, че отговорът вече няма значение за никого", пише още в декларацията.

В нея от партията на Бойко Борисов задават три въпроса:

1. КОЙ и кога подаде сигнала за валутните трансфери на г-н Бисеров и негови близки към офшорни сметки?  

2. КОЙ услужливо и предварително запозна ръководството на ДПС с данните от разследването, които са класифицирана информация? Не беше ли направено това така, че да се разиграе сюжет, който да ограничи щетите от политическия скандал? 

3. КОЙ
спести на вицепремиера Йовчев информацията за доказателствата срещу Бисеров или КОЙ го посъветва да излъже публично, че не разполага с такива?  

От ГЕРБ заявиха още, че е важно да има отговор дали политическата дейност на Бисеров е била зависима от страничните му занимания.

"Никога българският парламент не е бил замесен в толкова голям скандал! Чакаме отговори от вас, господа Станишев и Местан. Очакваме оценката и на крепящия това управление г-н Сидеров. Вече 147 дни чакаме и вашата ОСТАВКА!", завършва декларацията на ГЕРБ.

Отговорът на ДПС

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи твърденията, че от ДАНС е изтекла информация към ДПС като „скандален и недостоен опит за дискредитиране на един държавен орган".

"Ако някой се чувства дискомфортно, защото е осъзнал вчерашния си гаф, че е показал познания, каквито не трябва да има, изпреварвайки главния прокурор, да не се опитва да прехвърля отговорността”, добави Местан

Вчера Цветан Цветанов каза, че разследват Бисеров заради финансови преводи още преди официалното съобщение. 

Според Местан е много важно да се разбере дали сметките на Бисеров са от преди членството му в ДПС или от след това, защото тогава казусът щял да има различно политическо измерение. 

Той добави, че за тях този казус сам по себе си не засяга политиката на ДПС.

Почувствал се лично засегнат, Цветанов се опита да вземе думата от трибуната, но микрофонът му беше изключен от председателстващия заседанието Мая Манолова, защото не е споменат поименно и няма право на лично обяснение.

Това провокира депутатите на ГЕРБ да скандират "оставка".

По-късно пред журналисти Местан коментира, че трябва да падне закрилата на банковата тайна за сметките на висши политици и ако трябва ДПС ще инициира и законови промени.