Мустафа, който е бивш кмет на Руен и народен представител в 41-ото и 42-ро НС, трябваше да стане депутат след оставката на Камен Костадинов, която пък дойде заради скандалите около Ангел Исаев.
Той бе избран с преференции с „феномена 9/9” и измести Дурхан Мустафа. Исаев обаче отказа да изпълни повелята на ДПС да отстъпи мястото си в парламента. Отговорност за това пое Камен Костадинов, подавайки оставка като депутат.

Днес Дурхан Мустафа трябваше да положи клетва като народен представител, но вместо това също обяви оставката си, като изпрати официална позиция до медиите.

Преди години влязох в политиката с убеждението, че за доверието на избирателите ни са важни идеите и погледът към бъдещето. До постигането на тази не толкова лесна задача стоеше израстването в политиката – израстване, постигнато с борба. Като човек, постигнал изборни победи в екип и с честно състезание, днес не мога да приема служебна победа, каквато би била влизането ми в Народното събрание след напускането на Камен Костадинов. Затова и взех решението да последвам неговия пример и да се откажа от мястото си на народен представител от Бургас”, коментира Мустафа.

Той допълни, че остава в ДПС, както и че ще продължи да бъде член на Централното оперативно бюро.

Като част от ръководството на партията ще продължа да отстоявам ценностите, които вярвам, че трябва да присъстват в политиката. Пожелавам успех на колегата, който ще заеме това място”, заяви още Дурхан Мустафа, цитиран от "Флагман".

Следващият в листата на ДПС в Бургас е Севим Али, който в момента е общински съветник в Айтос.