Камен Костадинов от ДПС напуска парламента

stat
10:03  |  21 април 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 15 минути
Камен Костадинов остава в ръководството на партията
Сн.: Архив Дир.бг

Депутатът от ДПС Камен Костадинов изненадващо обяви, че напуска парламента. Причината е колегата му, влязъл в НС по феномена 15/15, въпреки волята на партията.
Това се случва само два дни, след като се сформира новото 44-то Народна събрание.

"Решение ми е продиктувано от следните съображения - във Велико Търново и в Бургас, и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип или феноменът 15/15", обясни Костадинов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

В Бургас заради преференциален вот в парламента влезе Ангел Исаев вместо Дурхан Мустафа, като в случая феноменът беше 9/9. Исаев реши да остане в Народното събрание, но ще е независим депутат, а не част от групата на ДПС, тъй като е отказал да се съобрази с партийното решение кандидатите, избрани чрез преференция, да не стават народни представители. Така групата на ДПС остана с 25 депутати.

Днес Костадинов заяви, че не приема това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се появява.

"Водачът на листата има, освен привилегията да бъде водач, и отговорността за поведението на хората в съответните листи, смятам, че и отговорността, и примерът се дават лично, заяви Костадинов. С този акт искам да дам модел на поведение, да покажа, че политика не се прави само в парламента и че сме част от съответните партии и представляваме колективна роля", отбеляза той.

Костадинов уточни, че остава в политиката и в ръководството на ДПС.

"Искам да дам пример, че политика може да се прави и извън парламента" каза още едно от емблематичните лица на партията.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че и той, и колегите му уважават и високо оценяват решението на Костадинов.

"Политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси, идеология и цели, а членството е доброволно. Всички членуващи в партията създават общи правила и ги спазват. Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията", отбеляза Карадайъ.

Той подчерта, че Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на базата на този феномен.

"За съжаление, той реши да реализира мандат не по правилата. В този случай ще имаме и законодателна инициатива за решаването на този въпрос", допълни Карадайъ.

Неоснователен акт, който противоречи на демокрацията - така обаче самият Исаев определи решението на ДПС да не бъде част от парламентарната група.


Последно в Политика


Бжежински - от емигрант до главен съветник в Белия дом

Също като своя предшественик на поста* Хенри Кисинджър, преселник от Германия, Збигнев Бжежински пристига в страната като емигрант от Европа.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?