Служебният премиер Гълъб Донев отговори на критиките за бюджета, предложен от Министерския съвет, като подчерта, че той (бюджетът) се оглежда в решенията на народните събрания в последните две години. 

"След като в края на миналата седмица с министър Росица Велкова представихме проекта на закона за държавния бюджет, една част от реакциите на политиците и коментаторите показват, че съществени моменти, съзнателно или не, са останали неразбрани. Няма да гадая по какви парични и с каква цел, но заради грешките в преразказа се налага да внеса допълнителни ясноти", каза в началото на днешното заседание на Министерския съвет Гълъб Донев. 

"В последните дни всички говорят за бюджета, но мнозина го правят с прилагателни и съществителни имена - вероятно за да звучи по-ефектно техният прочит на бюджетните редове. Числата в бюджета, предложен служебното правителство, отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не. Коментарите в стилистиката "перо по перо" са много и от различен характер. Както вече казах, Министерството на финансите е в готовност да предостави разяснения на политическите партии за бюджета ред по ред, за да може да стане по-ясно за тях какво всъщност представлява бюджетът на държавата", подчерта Донев.

Премиерът повтори, че е разработен по действащо законодателство, както в приходната, така и в разходната си част. "Иначе казано, в този бюджет се оглеждат решенията на народните събрания от последните две години. Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен дефицит", подчерта служебният министър-председател. 

Донев напомни, че в мотивите към законопроекта са посочени мерки за намаляването на дефицита до 3%, но те не са включени в разчетите за 2023 г. "В случай, че в посочените мерки има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово въздействие върху бюджета ще бъде отразено в план сметката на държавата", изтъкна Гълъб Донев. 

И призова: "Нека не забравяме, че точното място за обсъждане бюджета на държавата е в българския парламент. Всяка идея на финансист и политики за общите ни пари е необходимо да срещне разбиране в Комисията по бюджет и финанси в НС, а последствие да получи парламентарна подкрепа. Иначе, всичко друго е надприказване с нулева стойност".

На днешното си заседание предстои Министерският съвет да обсъди Проект на решение за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2023/2024 година. 

Част от дневния ред на заседанието предвижда приемането на Годишен доклад за дейността на Съвета за намаляване на риска от бедствия, създаден към Министерския съвет за формирането и осъществяването на държавната политика в областта на защитата при бедствия за 2022 г.

Доклад за одобряване на подкрепа за кандидатурата на град Малага, Кралство Испания, за домакин на специализираното изложение "Експо 2027/2028" също е част от дневния ред на заседанието.

Очаква се кабинетът да обсъди и проект на разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата на държавни предприятия, както и търговски дружества, които имат държавно участие в капитала.

В проекта на дневен ред е включено и приемането на тригодишен план за изпълнение на Националната стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера 2022-2032 г.