Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми. Това каза пред журналисти бившият служебен премиер Гълъб Донев, който коментира критиките на настоящият министър-председател Николай Денков и министри от кабинета към работата на служебното правителство.

"За тези два месеца редовното правителство се похвали с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство. Всички останали законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, които още Народното събрание не е разгледало и приело, са внесени от служебното правителство", подчерта Донев.

По-рано Николай Денков посочи на специална пресконференция, че редовното правителство отчита множество нарушения на служебната власт и възложи проверка на наследените "служебни" кризи. Предстои те да бъдат проверени и е възможно да стигнат до прокуратурата, каза той.

Според Гълъб Донев обаче редовният кабинет отвлича вниманието на обществото от важните теми, като например съдебната реформа и покачването на цените на горивата.

Бившият службен премиер коментира част от теми, свързани с договорите за поддръжка на пътищата с Агенция "Пътна инфраструктура", хеликоптерната помощ и бюджета, които бяха засегнати на днешната пресконференция на представители на правителството.

"Всичко това нещо и по отношение на бюджета, и по отношение на 4 млрд. лв., които казват, че са сключени договори с пътната агенция и по отношение на HEMS, всичко това са стари проблеми, които служебното правителство реши  и които всъщност са тезите, които извадиха. А те не са верни", каза още Донев.

Той обясни, че няма никакви притеснения и очаква да бъде направена проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

"Ако има констатирани нарушения, те ще бъдат предоставени на прокуратурата. Така че компетентните органи ще си направят проверката и ще се види кой крив и кой прав в случая", допълни Донев.

На въпроса: "Мит ли е, че служебните правителства работят безупречно?", Донев отвърна: "Не, не е мит. Ако се върнем назад в историята, всяко едно от служебните правителства е вадило България от кризите, в които са я вкарали редовни правителства."

Той посочи, че кабинетът "Денков" е неспособен да решава проблемите.

"Каква беше целта на този брифинг? Подложката да кажат защо е необходима промяна в конституцията и премахване на статута на служебното правителство", добави Гълъб Донев.

Бившят служебен министър коментира темата на поклонение пред бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков в столичния храм "Света София".