Правителството изпълнява конституционния си ангажимент да разпределя общите пари със санкцията на парламента - така вицепремиерът Томислав Дончев аргументира гласуваните в края на годината допълнителни разходи за отбрана, за инфраструктура и за решаване на проблеми в малките общини у нас.

В предаването "Годината" по Дарик радио той отговори на изказването на президента Румен Радев, че думата на 2018-та година е "автокрация" (еднолична власт) и примери за нея са харченето на бюджетния излишък по преценка на премиера и лобисткият избор на изтребителите F-16.

"Президентът отдавна се е позиционирал като противник на правителството, което няма да коментирам дали е редно или не, нито ще му давам в ефир съвети как да прави политически послания. Няма как в България да има автокрация, най-малкото по причина, че има действащ парламент, в който текат люти политически спорове, понякога решения се вземат трудно. Управлението в България и състоянието на демокрация по никакъв начин не отговаря на укора за автокрация. Що за автократичен режим е това правителство, с този министър-председател, което няколко пъти подава оставка", попита той?

Дончев охтвърли категорично и твърдението на Радев, че изборът на F-16 е направен под натиск.

"Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е напълно нормално. Всяка от страните използваше различни технологии да убеди не само тези, които вземат решение, включително и българската общественост, кой изтребител е по-добър от другия. Но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията - хора, които ще ползват тази нова придобивка".

Според Дончев думата на 2018 година е трансформация:

"Един нов век никога не започва на календарната дата - истинският профил на 21 век се очертава едва сега и се боя, че масово световните лидери тепърва ще се сблъскат с новите реалности".