Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Европейската народна партия Доналд Туск в Брюксел.

Това става ясно от видео, публикувано във Фейсбук профила на министър-председателя.

"До 3 ч. през нощта стояхме на Европейския съвет. Много неща се изговориха - разбрахме се за Турция и Беларус, голямо внимание се обърна за ситуацията с Кипър", заяви премиерът.

Борисов е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет.

В съобщението си за срещата на своя официален сайт от ГЕРБ цитираха Туск: "Имате нашата подкрепа! Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение".

Борисов и Туск са се обединили около мнението, че кабинетът постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани, а политиките на правителство могат да гарантират устойчиво развитие на България.

Президентът на ЕНП е казал, че именно системните партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата. Туск е поздравил Борисов и за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори.

Двамата коментираха и пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Те изтъкнаха и големия принос на ЕНП в изготвянето на спасителния план. "Ето защо семейството на ЕНП е най-голямото и най-силното", обединиха се Борисов и Туск.

Председателят на ГЕРБ и президентът на ЕНП са обсъдили и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия Европейски съюз. Премиерът Борисов изтъкна, че докладът е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. Бойко Борисов подчерта, че България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система.

След края на срещата Доналд Туск също излезе с публикация в социалните мрежи:

Открита беседа с премиера Бойко Борисов. България е изминала дълъг път по време на управлението му, но предизвикателствата остават. Необходими са допълнителни реформи за върховенство на закона, независимо правосъдие и борба с корупцията - нашите основни ценности на ЕНП. Демокрацията в България ще има последната си дума на изборите.

Вчера Борисов благодари също за обективния доклад за България, за върховенството на закона в ЕС. 

"Искам да благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, в който е отчела напредъка на България и добре е описала какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока", каза премиерът.