Документите за освобождаването от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов са внесени в президентството. Така вече се чака само указ на Румен Радев, за да може той да бъде освободен от сегашния си пост и да стане вътрешен министър, след като бе предложен за такъв от премиера Борисов.

"Във връзка с постъпили запитвания от представители на медиите информираме, че в президентската институция са внесени необходимите документи в съответствие със съгласувателната процедура, предвидена в чл.32, ал.2 от Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Когато указът бъде подписан, ще ви съобщим своевременно", съобщиха от президентството.

Както е известно, след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а десетка бяха ранени, трима министри подадоха оставки. Валентин Радев - вътрешен министър, Николай Нанков - регионален министър, и Ивайло Московски - транспортен министър.

Премиерът Борисов определи за техни заместници Росен Желязков - за транспортен, Младен Маринов - за вътрешен, и Петя Аврамова - за регионален.

След като указът за освобождаване на Младен Маринов се забави, кабинетът реши утре за министри в Народното събрание да бъдат гласувани само Желязков и Аврамова. Ако днес президентът освободи Маринов от поста главен секретар, то и неговата номинация за министър ще може да бъде гласувана утре.