Повод за думите му стана изтеклата в медиите чернова на годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи.
В проекта на документа се казва, че организираната престъпност продължава да е фундаментално предизвикателство за България, че поръчковите убийства не се разкриват, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова е пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция.
Докладът ще бъде официално обявен утре.

"Ако приемем, че това е част от проектодоклада, в него има и добри моменти", заяви днес Цветанов в отговор на въпрос на медия, предаде БГНЕС.

„Поели сме като ангажимент и след 2009 - 2010 г. имаме за първи път ефективна борба срещу организираната престъпност. В ЕС влязохме с огромен дефицит на борбата с организираната престъпност, иначе нямаше да влизаме с подобен механизъм. Изпълнихме на 100% препоръките и с тази тенденция знаковите дела, които, надявам се, ще приключат до една година, ще дадат ясен знак за ефективността и на съдебната система", каза още той, цитиран от "Фокус".

По-рано пред депутатите министърът отчете, че МВР е спряло дейността на 660 престъпни групи и че реформите във ведомството са изпълнени 100%.

Той не отрече изнесеното в доклада, че 12 криминални структури в България правят оборот от 1.8 млрд. евро годишно. "Да, действително организираната престъпност генерира огромен финансов ресурс. Виждате, че от 16 т. хашиш печалбата е над 350-360 млн. евро. Кокаинът трябва ли да ви казвам, че е в пъти повече", изброи министърът.

Цветанов изтъкна, че по три от последните пет убийства има задържани лица с постоянна мярка, а по другите две се работи усилен.
"В момента обаче колегите работят по всичко, което се е случило през последните 15 години. Много по-трудно е да ги разкриваш старите убийства, отколкото сегашните”, подчерта вицепремиерът.

Той отново даде пример с бившия банкер Васил Нинов, който беше задържан със 167 кг кокаин в Гърция.
„Васил Нинов е емблематичен фактор и приятел на много лица от българската политика. Някой да знае за това, че има осъден за злоупотребите в държавния резерв? Къде бяха тези експерти, които днес критикуват дейността на МВР? За да имаш лиценз за банка, трябва да има решение, което да съответства на гаранция, че няма да има фалиране на тази банка. Фокусирахме много ресурс и внимание в работата по тези стари поръчкови убийства”, изтъкна Цветанов.

Министърът коментира отново и скандала с уволнението на Мирослава Тодорова в контекста на друга критика в черновата - че независимостта на съда в България е поставена под въпрос заради серията директни политически атаки срещу отделни съдии.
"Нямам абсолютно никакви противоречия с президента, нямам желание да влизам в спорове", заяви вицепремиерът, след като вчера коментира остро позицията на Росен Плевнелиев. "Не мога да повярвам, че президентът защитава съдия, забавил над 50 дела", каза Цветанов по повод думите на Плевнелиев, че решението на ВСС е необосновано.

„Президентът има своята компетентност и всеки има възможност да дава своето мнение. Аз давам оценката си на фактите, а те са – 57 забавени дела. За първи път в историята на съдебната система имаме съдия, който има две дела с изтекла давност и липса на правораздаване. Когато се срещне президентът с жертвите на престъпността, а не само да гледаме живота от хубавата страна. Ежедневно министърът на вътрешните работи се сблъсква с очакване тези престъпления да бъдат разкрити по-бързо”, добави Цветанов.

Въпреки че самият той е най-големият критик на съдебната система, министърът заяви, че има случаи на сериозен оказан политически натиск от други върху нея и затова е била на това дередже.
"Има случаи на натиск върху съдебната система - Йонко Грозев, който вече е част от политическия елит (адвокат правозащитник - б.р., в екипа на Меглена Кунева), Нели Куцкова, Иван Костов се изказват неправилно срещу съдебната система, аз имам гражданска позиция, защото се вслушвам в жертвите на престъпността. Те правят политически коментари, които са недопустими. Това, че имам гражданска позиция, не ме прави враг на съдебната власт. Трябва да се вслушваме в гласа и болката на преживяното от жертвите на престъпността”, каза още Цветан Цветанов и изтъкна, че неговата позиция е, че съдебната система е независима и трябва да работи при пълна прозрачност.


На въпрос как ще коментира думите на вътрешния министър, президентът каза, че гледа на живота не от хубавата, а от принципната страна. „Моята позиция е също толкова принципна, както и животът, който съм водил. Забавянето на делата в съдебната система е системен проблем и не е въпрос само на действията на един магистрат. От тази гледна точка след като проблемът е системен и решението трябва да бъде системно, а най-малкото трябва да бъде добре обосновано и прозрачно”, заяви Росен Плевнелиев.