Пред дни финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Валентин Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и Агенция Митници представиха данни за борбата с контрабандата на цигари. Финансовият министър обеща акцизите да не растат до 2021 г. Контрабандата била паднала до 6%

По повод представеното проучване премиерът Бойко Борисов посочи, че това е най-точното проучване, по прост и практичен начин. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол.

"Първо искам да кажа, че не е съвпадение, че докладът на митниците беше публикуван два дни след вота на недоверие. Това се направи нарочно". "Има намаление в тенденцията с облагане на акциз на цигарите. За 2016 година те са били 21 900 000 000 къса, докато през 2017 година те са 13 705 000 000 къса. Тенденциите са намаляващи, обяви депутатът от БСП Румен Гечев.

Според него на практика през 2017 година в контрабандата са заложени два-три тира с цигари.

Като сравним данните през 2016 година, има намаление. Тогава са били 44 млн. къса", изнесе данни социалистът.

Той даде данни и за акцизите при горивата:
"По отношение на приходите от акциза спрямо горивата. За бензина – през 2017 г. цените на суровия петрол се повишиха с 24% спрямо предходната. Бензинът е по-висок като цена, но приходите не са повишени. Това не е логично", каза Гечев.

Според него, от БСП не обвинявали никого, а всички данни били изнесени от този доклад.

"Кой е направил заданието на такава изумителна система, в която всеки може да си влиза по всяко време? Настояваме г-н Цацаров и прокуратурата да отговорят", продължи с атаките Гечев.

Драгомир Стойнев пък поиска създаването на временна анкетна комисия, която да разследва този доклад и пробива в системата БАЦИС.

„Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са налице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея“, посочи Драгомир Стойнев.

„Искаме разследване за начина, по който функционира системата. Притеснени сме за приходите в бюджета“, категоричен бе той. „Тази комисия да се създаде на паритетен принцип, така че народни представители от всички групи да се запознаят с начина, по който функционира системата, и злоупотребите в нея“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП

Социалистите отправиха 9 въпроса свързани със системата в Митниците. Повечето от тях за техническото и изпълнение.

Според Румен Гечев съвсем целенасочено е системата да е направена така, че да не пази архив и по този начин да се толерира контрабандата.

Всички пращаме мейли и имаме архив за тях, а в системата на митницата няма, каза Гечев.

НА ФОКУС: БСП опасно се увлича в пропагандна война >>