Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение към българските граждани с призив да гласуват, защото тези избори са съдбоносни за развитието на страната към демокрация и се явяват своеобразен национален референдум.

Доган посочва, че политическото напрежение вече не е чисто вътрешнопартиен проблем, нито етнически, а се е превърнал в национален иза това не савиновни българските турци. Той констатира, че институционалните защитни системи на демокрацията и държавността са пробити. Предварително се купуват цели изборни секции, твърди още Доган.

Лидерът на АПС апелира към избирателите да се освободят от страха. "Не се страхувайте от страха. Управлявайте го!", призовава още почетният председател. Доган посочва, че справедливостта, която трябва да осигурява правосъдната система, се намира в голям дефицит, в страната е хаос, а държавността рухва.

Ето и целия текст на обръщението, разпространено от пресцентъра на формацията Алианс за права и свободи:

"Политическото напрежение, което всекидневно се задълбочава пред очите ни, вече не е нито вътрешно партиен проблем на ДПС, нито е етнически, то вече се превърна в национален въпрос.

Лежерното махане с ръка, съчетано с изрази от рода на "това е техен проблем, нека да си го решат сами", ми събуждат емоционални и мисловни асоциации преди 40 години... Проблемът не е породен от мюсюлманите в България, и неговото разрешаване не е само наша отговорност! Кой и как е създал определени тъмни политически субекти, не е тема на предизборна кампания, а на необходим обществен дебат, съчетан с ангажименти на компетентните държавни органи.

Болното място на нашата държава е казусът за Справедливостта между гражданите и държавните институции и между обществото и държавата, като цяло.

Липсата на Справедливост е следствие от частично превзетата държава: прокуратура, съдебно производство, силови органи...

Формулата е проста, но винаги е била ефективна: пари + власт = на страх и зависимост на гражданите и на обществото и неговите структури от паралелната държава. Поръчковите арести на политици, кметове, бизнесмени и активни граждани, както и фалирането на фирми или блокирането на достъпа им до обществени поръчки преминава всякакви граници на поносимост и търпимост. Поставя се под въпрос единството на нацията, да не говорим за заедността на гражданите като съпричастност в появилата се на хоризонта обща беда за всички.

Демократичните ценности започват да изглеждат илюзорни и манипулативни. Навсякъде в обществото витае Страхът. Призракът на страха разделя семейства и приятели. Доминиращ въпрос е кой ще бъде следващ, а не борбата на идеи и програми за развитие на страната в следващото 51-во Народно събрание.

Създава се нетърпимост към политиката и политиците. Но едновременно с това предварително се купуват на едро цели секционни избирателни комисии в страната.

Медиите се правят на наблюдатели и анализатори, но подхождат избирателно към случващото се в страната.

Затова тези избори са съдбоносни за страната: те имат тежестта на национален референдум за пътя на развитие на България: за Демокрация и правов ред или на хаоса и беззаконието.

Тези избори са битка за Демокрация и правов ред!

Правосъдието трябва да произвежда Справедливост. Очевидно е, че тази основополагаща ценност на европейската цивилизация е в голям дефицит. А вярата ни в справедливостта е фундамента на държавността.

Без справедливост държавата изпада в състояние на хаос, а държавността започва да рухва!

Институционалните защитни системи на Демокрацията и държавността са пробити. Последният бараж за защита е самият суверен - Негово Величество Избирателят!

В тази битка всеки глас е решаващ!

Явно е дошло време да се събудим от летаргията и да поемем личната си тежест за свободата ни и за сигурността на идните поколения.

Но преди всичко трябва да се освободим от Страха. А има само един начин да го направим: да тръгнем срещу субекта, който го провокира! Страхът е необходимо чувство за нашето оцеляване, както вярата, надеждата и любовта, както ревността и завистта... Не се страхувайте от Страха! Управлявайте го! В него е заложена огромна еволюционна енергия, която впоследствие се превръща в отрицание, омраза и гняв... Когато духът на Страха се освободи от "бутилката", стават радикални промени в обществото. Готови ли сте да го направим?

Всички имаме вина за появата на подобни "феномени" в нашето политическо пространство и време. Подобни персонажи се хранят от властта, парите и страха. Да им отнемем тази "хранилка" в името на нашата обща свобода и сигурност. В името на мира!"