"Възраждане" протестира пред Конституционния съд по повод референдума за запазване на лева, предава БТА.

Протестиращи запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Чуват се и гърмежи. За кратко част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели!", гореше.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК>>

Днес Конституционният съд провежда заседание от 10:00 часа, посочва справка на интернет страницата на институцията. Дневният ред включва дело по искане на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум

Конституционният съд днес ще извърши престъпление, заяви на протеста лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му съдът ще погази конституционната воля на 604 хил. българи да бъдат питани за бъдещето им. Това е безпрецедентно престъпление, смята Костадинов. Тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна, каза Костадин Костадинов.

Според него последната останала крепост на законността и правовия ред е била превзета от "престъпното мнозинство" и превърната в "престъпна нотариална заверка" на всички престъпления, които оттук нататък ще бъдат вършени в Народното събрание.

Днес сме тук, за да защитим демокрацията и правото си на свободен, достоен, законен начин на живот и правото си да бъдем питани, каза още лидерът на "Възраждане".

Снимка: БТА

Кажете ми кога за последно Конституционният съд и българското управление въобще са давали някаква изненада в полза на българския народ, отговори на въпрос на БТА откъде е сигурен, че днес Конституционният съд ще се произнесе против референдума. "Знаем, всичко се знае в нашата престъпна държава", коментира той.

Снимка: БТА

Оттук нататък протестите продължават в събота и неделя. Следете ни и ще бъдете много изненадани, каза още Костадинов.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Решението беше обжалвано от парламентарните групи на "Възраждане" и "Има такъв народ", както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49-имата народни представители.

Снимка: БТА