"Служебното правителство не купува самолети "Грипен". Служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в Народното събрание." Това обяви на брифинг за медиите служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

По думите му целта е да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България.

"Още на пресконференцията на 2 август заявих, че изтребителната авиация на България е в изключително тежко положение. Полагаме невероятни усилия, за да придобием 6 двигателя от Полша. Вървят разговорите, в напреднал етап сме, но все още окончателно решение няма. Тези двигатели обаче ще стигнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. В тази връзка предприехме действие, с което сме поканили 4 страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни очакваме информация, не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация", обясни Димитър Стоянов.

Служебният военен министър уточни още, че преди да са изпратени тези писма, той е провел разговори с посланиците на тези страни или с представители на техните посолства и те са предварително информирани.

По думите на Димитър Стоянов все още нямаме оферта от Швеция и Франция за закупуване на самолети от българска страна. 

Снимка: БТА

"След като получим офертите, те трябва да бъдат анализирани, да бъдат представени в НС с проект за инвестиционен разход, този проект да бъде предварително одобрен, чак след това договор и този договор отново трябва да мине през НС", обясни още служебният министър на отбраната и беше категоричен, че крайното решение отново ще е на парламента.

Според него изглежда смешно да се изказват и да критикуват служебния кабинет хора, които не разбират Закона за отбраната и въоръжените сили.

"Желанието на Министерството на отбраната е да бъде запълнен този период от 2023 година до въвеждането в оперативна готовност на самолетите F16. Това няма да стане по-рано от 2027-2028 година даже. Така че това е един период от 4 години, в който период някой трябва да ни носи бойното дежурство, ако не сме ние. А нима това искат нашите политици", попита риторично Стоянов и продължи:

"Едва ли. Това, което правим, е да съберем информация".

Министърът на отбраната обясни, че България е поискала оферти за придобиване на самолети, втора ръка; два плюс осем самолета - два учебно-бойни и осем бойни, за десет години.

По думите му предварителните прогнози за цената на тези самолети ще е неповече от 100-120 млн. на година, но се очакват конкретни оферти.

Снимка: БТА

Ден по-рано bTV и "24 часа" цитираха писмо на Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, изпратено на 30 септември. В него е поискана оферта за закупуването на 10 изтребителя "Грипен", които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора.

Според документа е поискана и оферта за лизинг, която би била по-добра за България. Писмото е изпратено дни, след като на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети "Грипен" или "Мираж".

Те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 - 2030 г., когато България ще разполага вече с пълна ескадрила от американски изтребители F-16. Тогава Стоянов обяви, че очаква шведска делегация в София на 20 септември.

Президентът Румен Радев също съобщи пред журналисти, че са изпратени писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел, като става дума за самолети втора ръка.

На брифинг по-рано през деня бившият премиер Кирил Петков заяви, че решението за закупуване на самолети "Грипен" трябва да е на новото Народно събрание, а на служебното правителство "не е работа да взима решения".

От Изпълнителното бюро на БСП също подкрепиха мнението на Петков, че такова решение трябва да се вземе от НС.

Страната се намира в тежка социално икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства. За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката, обясняват от БСП.

От партията ще гласуват "против", ако такова решение се внесе в бъдещото Народно събрание.