Димитър Стоянов: Служебното правителство не купува самолети "Грипен", а само събира оферти

Те ще бъдат представени в Народното събрание, за да е вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България, заяви служебният министър на отбраната

Обратно в новината

Коментари - Димитър Стоянов: Служебното правителство не купува самолети "Грипен", а само събира оферти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бах маа му... Едно време 8 млн българи изобщо не спряхме да си се ебем и получихме 22 МиГ 29, без никой българин да разбере за това, сега сме платлт едни луди пари и един чеп насреща и само за тия самолети се говори. За всики идиоти - грипените вече щяха да летят. Пък да ми разправят за лобита, комисионни и предимства на 40-50 годишните кранти ф16. Да не става дума, че наш самолет ще влезе в бой толкова, колкото и произволен делтаплан.

този Димитър Стоянов Мутрафанов е една от болонките на Мутра Фанова. Този гаден, отвратителен колхозник, цървул и селски кочан не трябва да се обажда, ами трябва да диша единствено през противогаз затворен в обгазяваща камера. Този боклук се е клел във вярност на СССР и устата му вони на непрани войнишки партенки. Мри бе, гнусен предател, и си затваряй вонящата уста-кенеф!

Е БСП е винаги против бойни самолети,лицемерно,да сме оголени,наведени,без военна авиация,а около нас въоръжени до зъби.Как си представя др.Нинова държава без защита ,национална сигурност и война наблизо.Така ли беше при бай Тошо!Или ще ги покани великите ей така да си влязат без бой,ако ну нападнат.То не че ще сме най,но без нищо,нямам думи

БСП няма за какво да се сърди на служебните! Те само догоеарят броя и условията за Грипените, Така че новия парламент, да му остане само да гласува решението! Така ще бъдат облекчени партиите, и БСП, За да не губят време в тези договорки! За тях ще остане, само, да гласуват с да или не! Нищо повече от това! Лесно ще е!

Американците да връщат парите за Ф 16 и с тях да купуваме Грипен първа, или втора употреба.

Ще оправдае комисионната все пак !!!

А на Курнелия ли да я остави?

Импийчмъта на Радев се очертава задача номер едно на парламента.

Ааа, не може, Той толкоз много направи за бг, Че трябва паметник да му вдигнат!

НИе щяхме да купим Грипени, които първо са по-евтини, второ летален час е много много по-евтин, трето вече щяха да са тук. Дойдоха на гости някакви американски сенароти и оп, изведнъж Бойко завъртя палачинката и минахме на ф16. Самолет, който не е за нашия джоб. Трябваш изначално да купуваме Грипен и само Грипен.

И още.....безопасни са за русия, тива е главното в напъните на Мунчоландците.

Те Ф-ките като ги няма, са много опасни за Русия. Освен това, при изкаванията на Султана срещу Гърция, да се страхувате от Русия точно е малко смешно. По-скоро от Турция трябва да се притесянваме. Той отдавна е казал, че част от България е турска територия. Даже го заяви в прав текст на Боко като откриваха заедно моста на д Дарданелите.

Все пак "летални" чадове не бива да се допускат, за да не останем без пилоти.

Мунчо и Кремъл пак победиха. Не искам такава държава.

Бъркаш го с възраждане на костя копейкин!

Мамка ви русофилска!!!

Това да не са щранговете във входа, събирането на такива оферти е много тежка и ангажираща процедура за купувача !!! Най-малкото трябва да изготви много детайлно и тежко задание - т.нар. RFP за което предварително трябва да се опише много точно какво е нужно, в какви срокове, за какви пари и тнт ... което значи че процедурата тече от месеци !!!

Селски вечеринки по ново му.

Групен рубльов пак се развихри.

Ние не събираме комисионни под масата а само рушвети. Това казва господина на народен език а мунчовистите му се възхищават какъв е професионалист.... временен. Муча ви разката мамата. Кой не е дошъл той не захапал от баницата за последните 2-3 години. Но нали краварите са гадни дайте да купим малко руска безаналогова авиация...

"И кво стана сега" - купихме за маса пари самолети и сега ще купуваме стари също за маса пари....ей умни политици....и тъп народ да ги избира! Това е картината, която може да се нарисува за тази територия, обитавана от абуригенско население.....

Ще купуваме и танкове ще купуваме и всякаква друга техника. 30 години само рязахме и техника рязахме и бюджет рязахме, защото е най-лесно и защото всички политици обясняваха то вече войни няма да има. И вместо в мирно време да развиваме отбранителни способности, когато заделените бюджети нямаше да се отразят толкова икономически, сега ще харчим в години на финансови и икономически кризи, защото имаме и криза в сигурността. А за това никой не ни е виновен, сами се докарахме до там.

Щом можем да получим 10 изтребителя тип "Грипен" за две години за какво ни е да поръчваме от американците? Най-вече след като новите заявени пет броя, плюс другите пет броя от 2019 г. ще ги видим евентуално към 2030 г. Специално за изтребителите които бате Бойко ни поръча и плати изцяло през 2019 г. се съобщи, че работата по тях започнала от май-юни месец тази година!?! Защо не е започнала работата преди три годи, а тепърва ще започва? Никой не знае или най-малкото не казва ако има реална причина!

Решетников е излюпил Рундьо в Грипен. друго обяснения няма

Реално Грипена има един единствен плюс, относително евтин е за експлоатация и това е. По-добрия вариант е Mirage 2000-5, най-добрия е F-16 втора ръка от Израел. Ситуацията е такава, че 16 самолета не стигат, Су-25 също трябва да бъде заменен, а Mirage 2000-5 е добър наследник на Су-25, да не забравяме че е гръбнака на индийската авиация и всички успешни наземни атаки в Пакистан се изпълняват именно от Индийските миражи, въпреки че имат Су-30, освен това до ден днешен най-добрата ракета за близък въздушен бой си остава Matra magic, MBDA е също много добра ракета, а за отбрана на морско пространсво се използват ракети exocet, които са на въоръжение в България и могат да бъдат носени от френските изтребители. F-16 втора ръка от Израел са перфектен избор, защото така ще използваме една платформа, което улеснява поддръжката, освен това израелците имат добри модернизации на тези самолети.

И защо да заменяме МИГ-29 с Ф-16 ! Като самолет Ф-16 е по-зле от МИГ-29 ! Образовай се малко !

Образовай се ти. МиГ-29 е много добър самолет от аеродинамична гледан точка, много мъневрен в близък въздушен бой и с прилична тяговъораженост, но като започнеш от навигационното оборудване, минеш през системите за управление на въоръжението и стигнеш до радара е допотопен, нашите са изделие 9-12, още при постъпването им на въоръжение са били с куц радар (радара на МиГ-23 е по-добър), имат малък обхват и имат изключително скъпа поддръжка на двигателите 300 часа и отиват на ремонт, въоръженоето което носят също е морално остаряло. Този самолет е замислен да служи в отбранителна концепция, която е остаряла, освен това нямаме капацитета да ги поддържаме вече, поради политически фактори, които няма да се променят.

."......а за отбрана на морско пространсво се използват ракети exocet, които са на въоръжение в България.." - Може ли малко по-подробно за AM-39 exoset. Например, кога и приблизително колко са закупени от България?

Прав си, използват се ММ-38 морският им вариант на белгийските фрегати, въпреки че АМ-39 е същата на външен вид, тя е авиационния вариант.

Грипена е най евтиния вариант на модерен многоцелови самолет

А въоръжението на Грипените какво е, нали това се разбра при предната оферта, че въоръжението трябва да се закупи пак от САЩ.

Муньо Тъпото мине , не мине нпкоя и друга година и пак зареве за Грипен, хахаха!

Че и втора ръка боклуци

това ли им работа на тези нещастници

БСП и Възраждане, що не се изнесат в Русия. Не трябвало самолети, а какво, краставици ли. Трябва да имаме много повече от 16 годни самолети, а и не само. Затова е бюджет, който да се внесе в Народното събрание...

Да го питам Мунчо насрания льотчик кой ще ги поддържа после толкова самолети от различни марки, той какво си мисли че това са детски велосипеди покараш ги малко и после ги зарежеш в мазето ...

Такива събирачи на оферти като ги видя и ми се драйфа !!! Преди онова прасе Каракачанов така събираше оферти . Като си извади пари от своя собствен джоб Мунчо ,тогава ходи на пазар мръсен комунделски селяко !!!!

На мунчо грипена се разшаваха. До вчера ни обясняваха че ще дадем едни пари в повече за обучение на пилоти. За полигони, за ракетно въоражение и още и още. Днес ни убеждават да купим едни грипени. И купуваме ги ок, мунчо и компания лапат комисионната. Ами след това дай пари за ново убучение на пилоти на грипени, полигони, ракети ..... А и както се оказа рашистите не ги е страх от грипените а от ефките

Тия дето решиха за Ф-16 да ходят на съд. Ощетиха държавата с поне 1.4 милиарда лева. Трябваше да изберат най-евтинят за поддръжка, дето става. От западните това е Грипен. Ако бяхме взели Ф-35, щеше да стои в музей и никой да не лети, че е пъти по-скъп на час полет. Може да летят няколко Грипена вместо него и дори Ф-16 няколко.

100 - 120 млн на година. Нищо работа за богата държава като нашата, дето хората събират капачки за детски линейки... Трябваше да постъпим като Хърватия или Румъния - F-16, вярно втора ръка и не чак толкова модерни, но за сметка на това много по-евтини и ВЕДНАГА. Можеше да се купят 16-18 бр и дори повече (ако е нужно). Да се обучат пилоти, да свикнат, да се видят евентуални недостъци, проблеми... Пък тогава купувай и нови. Грипен не е лош самолет, но го има в много по-малки количества и могат да възникнат проблеми с резервните части и т.н. Както и да, това е вече история. Ако ще вземаме под наем нещо, най-добре ще е пак F-16. С тях израелците разнесоха ПВО-то на Сирия, включваща и С-300.

Ф-16 не е ли история, с първи полет по памет 20 януари 1974г. ли бе? Където 1989г. разработва обновление в средата на живота за него - MLU.

Изпратени са искания за оферти и към Израел и САЩ. Вероятноте самолети от тях ще са точно F-16. Колко са евтини ще видим. Последно Израел предлагаше на Хърватия 12 Ф-16 втора употреба за $500 милиона. Дали това е евтино, не се наемам да кажа. А за веднага... никой няма да ти ги даде веднага, но дано дойдат до 2 години, че да не оставаме без авиация.

Дръжте Кирчо на страни от всичко , че до каквото се докосне , го проваля .

Абе фатмак прост,защо не събирате оферти за зелени чорапи а за самолети.Радев да не е правен случайно на Грипен или там е набарал далаверка?

e, те на резидента не случайно му викат Мунчо Грипена. Върти,суче, и все до Грипените стига фатмака

Правилно, господине, ние сме в НАТО ни приляга да използваме само натовска техника. Отдавна трябваше да шитнем руските тарги за Украйна, имаме договор със САЩ за ф16 имаме договор за еърполисинг(не че няма българска дума ама звучи някак просташки, селски и байганьовски, андрешковски и навява за ниска култура, дъх от чесън, оригвано от боб и смръдня на домашна ракия и евтини цигари, образование от селското училище и маниери и култура от маалата). Така и трябва само ф16 ни приляга, който няма въздушна загуба досега. САЩ са надеждни бизнепартньори, които никога няма да ни излъжат, работят честно и почтено и затова цял свят се натиска да прави бизнес с тях. Та и ние с нашите 8 самолета, които станаха на 16

Мдааа много надежден партньор (гледам отвън фърка един ф-16 .... а объркал съм не е 2050г.) а освен това Грипен е натовски самолет бе евролиберала .... може като си ги платим и да ги получим за разнообразие. А ако си прочел статията са поискани ОФЕРТИ все от натовски страни. Ама ти май се стресна нещо, пак ли сънуваш путя ?

с толкова завоалиран сарказъм тъпите тролски чутури до една няма да те разберат

Никой не ги е упълномощил да събират оферти, заминавайте си, зелени чорапи...

По добре грипени веднага отколкото О16 някога. Оня ден казаха че били на поточната линия ама не стана ясно кое, самолетите ли, някой незнаен чаркалък ли, завода за чаркалъка ли, машините за бъркане на бетон за завода за чаркалъците ли ....

На поточната линия са копейките, е сега ти ги пращат.

доста тъпо :) обясни кое не е вярно. Или преписваш от листа дословно ?

герберасията поръча антиките Ф16 и ощи ги чекаме къде 2033 могат ги донесат в насипно състояние. За тия пари щяхме земем 10 и сега щяха са тука в България. Пуста корупция и чекмеджета.

Ако Кирчо не беше се одупил на ЕС и НАТО сега можеха да се водят разговори с Русия за двигатели за МИГ-вете !

Кой ти иска умрелите МИГове, трол путлерастки? Айде да си хващаш останалите слабоумни рушлямистански тролчета и към Сибир!

Илиян Илиев

Ми да беше прочел малко ! МИГ-29 е пълен аналог като самолет на ф-16 ! Купуваме самолети на 40+ !

Радев още ли не им е върнал комисионната?

Джаф джаф