Ако за всички български граждани е достатъчно да бъде спазен законът, към политиците трябва да има по-големи изисквания, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ  бившият председател на парламента Димитър Главчев. Коментарът му беше във връзка с критиките на Цветан Цветанов към партия ГЕРБ.

Кое отключи неговото напускане? Апартаментгейт, който сега е цитиран в доклада на Еврокомисията по механизма, каза Главчев и призова бившия си съпартиец да бъде по-смирен.

"Знаем, че при сделките с недвижими имоти 95% от двете страни изповядват тези сделки по данъчна оценка. А данъчната оценка е много по-ниска от реалните стойности на сделката, което автоматично води до ощетяване на бюджета, тъй като постъпват по-малко данъци. Ако за всички български граждани е достатъчно да бъде спазен законът, към политиците трябва да има по-големи изисквания. Така си представям политиката", коментира Главчев.

Той посочи, че няма сигнали за имотна афера в Барселона. Извършва се проверка, работят компетентните органи. И попита: "Какви са нещата, които се коментират относно г-н Борисов? Има ли поне едно нещо, което да е доказано?"

"Протестът не започна от нахлуването на прокуратурата в президентството, а от акцията в "Росенец". Безобразно поведение на гардовете от НСО. Кой е ръководител на тази служба? Президентът Радев. Срещу него няма никакви упреци", посочи Главчев.

Президентът Радев разделя нацията и излиза от рамките на Конституцията. Конституционалисти казват, че има десетина нарушения на Конституцията, които е извършил той, каза още Димитър Главчев.

Депутатът обяви, че довършването на мандата е отговорност за управляващите. Той беше категоричен, че ГЕРБ спазват Конституцията, а оставката определи като личен акт. Главчев припомни, че Бойко Борисов я е подавал вече два пъти.

"Разбира се, че е отговорност и е спазване на закона. Нали искаме върховенство на Закона. Имаме избран парламент за четири години от избирателите, от суверена. И ако това го наричате упорство, да се спазва законът и Конституцията. Евродокладът е такъв, какъвто е бил и в последните години. С една много съществена разлика - пише, че откакто управлява Бойко Борисов има политическа воля за извършван на промените, към които фокусира и реферира евродокладът. И това е така - може ли някой да оспори. Борба с корупцията имаме, вярно, не е в размера, който всички искаме да бъде. Има и реформа и в Съдебната система", каза Главчев.