Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така коментира твърденията за разногласия в комисията изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров, който беше гост в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ.

Според него, около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия, което е много малък дял.

В гласуването с машина има много спорни елементи, смята Димитров.

В Конституцията е записано, че трябва да имате равноизбирателно право и според мен няма как да бъде равно, ако достъпът до него е различен, коментира Димитров.

Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини, обясни той.

Сагата между ЦИК и "Сиела Норма" още не е приключила, тъй като ние още не сме заплатили стойността на услугата, която сме получили. Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със "Смартматик", обясни Димитров.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество, допълни Димитров.

Надявам се Народното събрание, което ще изберем в тези избори, да има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване, каза още Димитров.