"Бойко Борисов намери вариант да изтласка Цветан Цветанов и да намали прекомерното му влияние, използвайки ситуацията донякъде да си върне контрола върху положението, което, съзнателно или не, изостави заради външнополитическата си кариера. Борисов отново хваща на ръчен режим всичко и ще се опита да поведе кампанията на ГЕРБ". Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

"Бих се изненадал, ако от ГЕРБ са калкулирали подобен скандал. Още е рано да твърдим как точно ще се отразят върху изборните резултати скандалите с апартаментите", каза политологът Димитър Аврамов в предаването "Нещо повече".

"ГЕРБ отново ще опитат да излязат с мотива, че и другите имат подобни провинения", допълни Симеонов.

Според Аврамов не е невъзможен вариантът, при който, ако конкуренцията за гласовете на избирателите се движи по скалата "кой е по-неприятен от двамата големи", да има отлив на избиратели.

"Не бих се учудил, ако разликите между трите основни партии са много малки в изборния ден. Въпрос е как партиите ще комуникират през следващите месеци с хората. В момента сме свидетели на грешка след грешка. /.../ Няма да се изненадам, ако ДПС извади изненадващо висок резултат," коментира Димитър Аврамов.

Снимка: Уикипедия

БНР

 

"Това е нормално износване на формация, която от десетилетие управлява", подчерта Първан Симеонов.

"ГЕРБ тръгва с позитивна, партийна кампания, показва самочувствие, но подобен подход предложиха и на президентските избори, но дали самолетът не се движи прекалено ниско и ГЕРБ да не съзнават това. Във времена, когато се търсят личности и яркост, ГЕРБ предложи партийност и Брюксел. Това може би не е свидетелство за криза, а за загуба на чувствителност по отношение на общественото мнение. Проблемите в последните месеци дойдоха от загуба на тази чувствителност, от леко самозабравяне, но Борисов не е загубил усета и неслучайно се намесва. Трябва да се запитаме дали политиката не се превръща в професия на хора, които иначе трудно биха си намерили друга работа," добави Симеонов.

По думите на Димитър Аврамов, "нищо ново не се случва", припомняйки критични ситуации във всяка втора година на кабинетите на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на тройната коалиция.