Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова твърди, че документите на министъра на икономиката Кирил Петков са публикувани в системата на канадските власти едва на 19 август. Това тя заявява в профила си във Фейсбук, където публикува скрийншот от справката и от тях е видно, че датата не е април 2021 г., както твърди министърът.

Затова Атанасова е категорична, че е ред на Конституционния съд, където вече ГЕРБ внесоха своето питане с искане конституционните съдии да се произнесат канадски гражданин ли е министърът и дали е противоконституционно неговото назначение в кабинета.

"За гражданството и как се доказва наличие или отказ от него.

Не се доказва с отговор на въпроса : Коя е твоята родина - майка?, дори да е зададен от президент", атакува Атанасова и Румен Радев, който го отправи към лидера на ДПС.

"Не се доказва с копие на заявление за отказ от гражданство и платежно нареждане за административна услуга, каквито бяха разпространени във Фейсбук, нито с изявление за "пътуващ документ". Единствен валиден документ е сертификат - акт на надлежен орган, в случая министър с дата преди 12.05.2021.

При условията на публичност е редно този документ да бъде разспространен, а не други, които не са относими към 12.05.2021г.", пише Атанасова в социалната мрежа.

"При проверка на статуса на заявлението на Кирил Петков / с данните, които той публично е разпространил/ в системата на канадските власти е видно следното - документите на Петков са получени на 19.08.

По-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор.