ГЕРБ за пореден път призова за съгласие около приоритети и загърбване на партийните битки с цел създаване на редовен кабинет. От партията посочиха, че в парламента ще залагат на ефективния диалог.

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея, подчерта тя. Всеки, който не се съобразява с резултатите, ще загуби перспектива за участие в политическия живот на страната, предупреди лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на своята политическа сила. 

"С вота си българските граждани показаха, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция. Единственият изход от ситуацията е възможен само с приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и възстановяване на ефективния диалог, заяви Атанасова.

"През последните две години ГЕРБ бяхме поставени пред поредица от изпитания - сред тях и да се превърнем в секта, да се отдадем на мечти за реванш и отмъщение. Най-голямата ни победа беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палач", отбеляза председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя посочи още, че от позицията на първа политическа сила, ГЕРБ е наясно, че българският народ показа - нито една от партиите в НС не може да реши политическата криза сама.

"Ние нямаме самочувствието, че сме спечелили тези избори, защото съзнаваме, че нашата гледна точка е една от многото в този парламент", подчерта Десислава Атанасова.

"Ние сме готови не просто да разговаряме с всяка от партиите, но и да се съобразим с различните аргументи. Ние сме тук не да разширяваме обществените разломи, а да дадем конкретна, политическа форма на разбирането, че можем не само да живеем заедно, но и заедно да постигаме успехи за цялото общество, декларира тя.

"Няма работеща политическа конфигурация, която да не предизвиква напрежение сред нашите членове и симпатизанти", призна Атанасова. По думите й обаче въпросът е "имаме ли достатъчно политическа смелост, способни ли сме да правим разлика между желано и действително, и да потърсим отговорите за собствените си несполуки първо в себе си".

"Всеки от нас да прояви смирение, да признае грешките си и да потърси извинение. Днес, на Велика сряда, когато Юда е предал Спасителя за 30 сребърника, не бива да забравяме, че в основата на всяко предателство стои липсата на смирение и подтиснатата гордост", напомни Десислава Атанасова.