Коалицията не е застрашена, защото оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше личен акт, тя не е подадена под натиск от премиера, посочи Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ пред bTV.

Така депутатката коментира мнението на вицепремиерът Томислав Дончев, който преди дни обяви, че при оставка на Симеонов коалицията на ГЕРБ с патриотите се разпада.

В събота Валери Симеонов наистина подаде оставка, след няколко месечен уличен натиск. Тя му бе поискана и от коалиционния партньор от Атака Волен Сидеров, който пък поиска и оставката на другия вицепремиер от ВМРО Красимир Каракачанов.

Дали ще има нова кандидатура за вицепремиер ще стане ясно след коалиционен съвет Обединени патриоти - ГЕРБ, посочи още Атанасова.

По думите й лидерите на патриотите продължават да си правят шега с държавата. "Това са хора, които са поели ангажименти пред своите избиратели, на първо място", посочи още тя, визирайки споразумението на патриотите, в което те обещават компромиси.

Втора седмица имаме кворум и БСП, парламентът работи и без тях, но ми се струва редно да си покажат фишовете, защото получават заплати без да ходят на работа, коментира още Атанасова блокадата, която БКП оказва върху парламента с кворума.

БСП заявяват, че подкрепят протеста за цените на горивата, а доколкото знам съпругът на Корнелия Нинова е шеф на ценовата политика в "Лукойл". Опозиционна извънпарламентарна партия също заявява, че подкрепя протестите, а лидерът й е в пряка родствена връзка с председателя на българската петролна и газова асоциация, отбеляза още Десислава Атанасова от ГЕРБ.

За искането на протестиращите за смяна на системата тя припомни, че ГЕРБ са били вносители на законопроект за мажоритарен вот, който е отхвърлен. "Ние бяхме единствените, които подкрепиха този законопроект за мажоритарния вот, бяхме вносители. Той касаеше не само мажоритарния избор на два тура, касаеше и намаляване на партийната субсидия", заяви Атанасова. Тя припомни, че тогава и президентът Радев е бил против този вот.