Председателката на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира поискания от главния прокурор имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като подчерта, че гласуването по тази тема не е било част от преговорите за кабинет.

"Г-н Борисов в последните 12 години няма имунитет. Разсъжденията, че в момента може да бъде притискан, са нелепи. ... Свързвам обявяването на искане за сваляне на депутатски имунитет с факта, че съдебната реформа е в ход и не може да бъде спряна", каза Атанасова в интервю за БНР.

Тя каза още, че нейната формация е направила много компромиси, за да стигне до решението, че ще подкрепи кабинета "Денков".

"Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата. ... Направихме прекалено много компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство", констатира Атанасова.

Тя припомни, че участието им в това правителство с втория мандат е само с кандидата за ротационен премиер Мария Габриел.

 

По думите ѝ нивото на политическия разговор, който се чува от изнесените от Радостин Василев записи на заседание на Националния съвет на ПП, трябва спешно да бъде променено.

"В този смисъл е и Декларацията от петък (2-ри юни) на премиерите Денков и Габриел по отношение на администрацията и нейната работа. Те да са гаранти за това, че няма да бъде уволнявана администрацията, няма да се провеждат политически чистки и всичко, което в този разговор (от записите - б.р.) стана публично известно", коментира Атанасова.

Тя подчерта, че от ГЕРБ нямат планове да прекратят общото управление с ПП-ДБ след местните избори.

"Доверието между нас тепърва започва да се гради. ГЕРБ-СДС се държи значително по-коректно, защото, когато ние имаме критика, я казваме ясно, заявяваме своята позиция и я отстояваме. Не участваме в задкулисни договорки. ... Ако някой трябва да очаква доверие помежду ни, това ще сме ние", каза още Десислава Атанасова.