"Все още виждам потенциал в това Народно събрание да излъчи правителство - ако се водим от разума и от интересите на народа". Това каза в интервю за предаването "Тази неделя" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите ѝ един от малкото възможни варианти е кабинет на малцинството на ГЕРБ. "Партиите да помислят дали това разпределение на парламентарните сили, заради което не изглежда реално излъчването на правителство, не е всъщност нова възможност. (...) Очевидно хората така са ни излъчили в 48-ото Народно събрание, за да се контролираме взаимно. Този паритет и баланс на силите всъщност е възможност да не допуснем лобистко законодателство, взаимно да се контролираме, за да няма лоши сигнали и зле написани нормативни актове", каза Атанасова.

Тя коментира и поканата на съпредседателите на "Продължаваме промяната" (ПП) към лидерите на парламентарно представените партии, сред който е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на среща в една от залите в парламента, за да обсъдят изход от политическата криза. По-късно Василев коментира, че по това време Борисов е играл футбол. "Те искаха Борисов да се пенсионира, а преди това да бъде в затвора и затова незаконно го арестуваха, след това да се пенсионира, след това да не нарежда отнякъде. Сега имат претенции какво прави Борисов в свободното си време, при условие, че той се отказа да бъде народен представител, за да може да се търси някакво съгласие", коментира Атанасова.

Акад. Николай Денков: Има знаци за сформиране на правителство около ГЕРБ

"През изминалата седмица в парламента съществуваше логиката за сформиране на предстоящо мнозинство. От това зависи не само избирането на правителство, но и бъдещето на България. Възможностите бяха - или мнозинство около ГЕРБ и ДПС, или мнозинство около ПП и бившите коалиционни партньори, или разпадане на парламента. Тези опции бяха пробвани и видяхме най-естествения резултат - беше избран кандидатът на ГЕРБ. Последствията от този резултат тепърва ще се видят". Това каза пред БНР акад. Николай Денков депутат от "Продължаваме промяната" и бивш министър на образованието.

И допълни, че колкото и абсурдни да са били трите дни в парламента, те са имали своята логика: "В тях изкристализираха възможностите. Изкристализира, че ГЕРБ не иска да говори по темата "корупция". Ние казахме, че имаме приоритети, в тях фигурира борбата с корупцията. Причината да не можем да говорим с ГЕРБ е, не защото не сме диалогични, а защото ГЕРБ не са готови да говорят по тази тема. Може би ни трябва още един преход, за да разберем, че трябва да решим този проблем".

Денков допълни, че този парламент е различен заради неяснотата какво ще е мнозинството, което ще взема решения.

"Постепенно се заформя мнозинство. Виждам готовност за формиране на правителство около ГЕРБ. Знаково беше, че БСП подкрепи кандидатурата на ГЕРБ, че лично председателят на БСП предложи тази кандидатура, което показва ангажимент на друго ниво. Те имат право на избор, но при всеки избор се носи отговорност... България има нужда от правителство, но то трябва да има ясни политически носители".