Парламентът обсъжда дали да бъде изпратена допълнителна военна помощ за Украйна. Става въпрос за дефектирали и негодни ракети за ракетно-зенитната система С-300. Предложението беше одобрено на извънредно заседание на комисията по отбрана във вторник. Проектът за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна - ракетите С-300, е подписан от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. В проекта е предвидено и изпращането на патрони от складовете на МВР. Според вносителите тези ракети не могат да бъдат ремонтирани и използвани. 

"Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви", се посочва в мотивите към проекта на решение.

Дебатите в пленарната зала започнаха два часа по-късно, разкъсвани от три поредни почивки, поискани от различни парламентарни групи. През това време в парламента дойдоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, но не и военният министър Тодор Тагарев.

От БСП и "Възраждане" настояваха той да присъства, а Ивайло Мирчев от ПП-ДБ парира настояването им с аргумента, че военният министър няма нищо общо с това решение, тъй като то е внесено от депутати и е инициатива на Народното събрание. Мирчев апелира към опозицията да престане да обвинява Тодор Тагарев за военната помощ за Украйна.

Снимка: БТА

БСП и "Възраждане" пък изразиха подозренията си, че боеприпасите и ракетите, които предоставяме, не са дефектирали, а са годни за употреба. Те обвиниха управляващите, че лишават от въоръжение българската армия. Вносителите бяха наречени предатели, а Костадин Костадинов заяви, че Атанасов е предоставил списъка с въоръжението ни на украинския посланик. 

"Като имате такива данни, че съм национален предател, ги занесете в прокуратурата", реагира Атанас Атанасов на обидата на Костадин Костадинов. "Безогледно лъжете", обърна се генералът от ДСБ към лидера на "Възраждане", който по-рано заяви, че ракетите, които даваме на Украйна не са дефектни, както се представя на депутатите. Той поиска и списък с въоръжението, което сме предоставили на Киев до момента. 

Снимка: БТА

Преди това Костадинов заяви: "Има един депутат от ПП-ДС, който е занесъл списък на Украйна с цялото ни въоръжение. Няма да му казвам името. Това не е ли национално предателство?".

"Г-н Костадинов, лъжете. Не спирате да лъжете. Нито знам за какъв списък говорите, нито съм бил в Украйна. Това е поредната ви безогледна лъжа. Търсите си да ви заведа дело за клевета. Аз не знам кой, но не съм аз", предупреди Атанасов.

"Украйна не е съюзник на НАТО и на България, какъв е мотивът от тройната коалиция да подарят българските ракети, а след това и българските ракетни комплекси, това е следващата стъпка", категоричен беше от своя страна Костадинов.

Снимка: БТА

Цончо Ганев пък заплаши да изпрати в Белене "Крушарския тигър", както наричали Ивайло Мирчев, и другите, които "откраднаха лодката на Бачийски, за да обезоръжават Пеевски и сега държат Пеевски за ... така. Има един хубав български град, където трябва да се установят трайно, този остров, този град е в Северна България", каза депутатът от "Възраждане".

Снимка: БТА

Заканата му предизвика възмущението на Йордан Иванов от ПП-ДБ, който се обърна към председателя на НС Росен Желязков:

"Когато чувате такива партизански призиви, ви призовавам да отнемате думата", призова каза Иванов и сравни Цончо Ганев с Цола Драгойчева, висш кадър на БКП, преди това партизанка.

И от БСП са категорични, че управляващите не предоставят на Украйна неизползваемо въоръжение и боеприпаси.

"Всичко, което даряваме, е годно. Едно голямо навеждане е това, навеждане и хващане за палците - на това ставаме свидетел", заяви Атанас Зафиров от БСП.

"Унищожавате и малкото, което е останало от армията. Съвсем спокойно можем да закрием министерството на отбраната. Унищожавате България, колеги от сглобката на войната", заяви и съпартиецът му Борислав Гуцанов.

Снимка: БТА

Малко след това заседанието беше засекретено, а депутатите оставиха телефоните извън пленарната зала, за да може да изслушат при закрити врата лично от висшите военни каки точно ракети предоставяме на Украйна - годни или дефектирали. 

Преди да дойде в парламента началникът на отбраната, адмирал Емил Ефтимов, успокои по БНТ, че изпращането на негодните ракети няма да накърни запасите ни. "Неизправните ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 % и 5 % от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия. Пазим складови наличности за военновременни мобилизационни формирования", каза още адмиралът.