От ГЕРБ няма да подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май. Няма да го има в Конституцията, няма да го подкрепим, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, защото и 3 март, и 24 май, Съединението са изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика, обясни Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ приоритетите, без които не може да завърши парламентарната сесия, са  Конституцията и два или три закона по Плана за възстановяване и устойчивост. 

На 28 юли ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Под него има 166 подписа - на трите парламентарни сили.

В началото на септември бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия заяви пред журналисти, че нацията е разделена в противопоставянето на 3 март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите. "Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна", каза тогава Бойко Борисов.