Депутатка на Стефан Янев го напусна. Втората в листата на формацията в Пловдив град Лилия Недева скъса с партия "Български възход".

Тя получи покана да се присъедини към формацията "Заедно" на Ива Митева и Любомир Каримански и ще бъде водач на пловдивската листа, съобщи самата Недева пред Dir.bg. Решението й дошло, след като в понеделник лично потърсила Стефан Янев в щаба, за да разбере какво се случва с подготовката на партията за вота, кампанията, листите и кои ще бъдат координаторите по места. "Не получих ясен отговор, отново топката се тупаше", каза финансистката.

По думите й още най-малко двама бивши нейни колеги от парламентарната група са се дръпнали от листите на Янев, а другата седмица ще стане ясно колко още хора от "Български възход" са се присъединили към "Заедно". Недева обясни, че мястото в листата не е причина за решението й да си тръгне от партията на Янев, а цялостното отношение на лидера, както и фактът, че партията и към момента няма изградени структури по места.

"Няма интрига с листите. До последно знаех, че аз ще съм втора след лидера генерал Янев в Пловдив, както беше и предишния път, а вече той щеше да избере дали от Пловдив, или от София ще влезе. Нашите разговори бяха такива. Това няма нищо общо с моето решение", коментира Недева.

"Отивам в "Заедно", защото бях поканена от коалиционния партньор на "Български възход" - Партия на зелените", обясни тя. Формацията заедно със "Свобода" също преди време се дръпна от коалицията с "Български възход" и вече е коалиционен партньор на "Заедно". При Янев са останали единствено земеделците на Румен Йончев.

 "Напускам партията заради това, че не само аз, но и хората по места, не получиха нормалното човешко отношение и уважение. Ние не направихме структури на партията до момента. Не се знае кои са координаторите в съответните области. В Бургас единствено се шуми, че се правят структури и то там г-жа Комитова ги прави", коментира Недева. По думите й през цялото време в 48-ото Народно събрание тя и колегите й са настоявали да бъдат учредявани структури на "Български възход" в страната. 

"Това се блокираше до последния момент и не можах да разбера защо. Имаше хора, които трябваше да бъдат координатори за Пловдив - град, за Пловдив област, но в един момент разбирам, че други хора са поели нещата в свои ръце, което стана зад гърба ми", разкри още тя.

Недева недоумява още, че след разпускането на 48-ото НС лидерът Стефан Янев дори не събрал групата, за да се обсъди как продължават работа. "Редно беше, съгласно принципа на меритокрацията, да потвърди на всеки един от парламентарната група, че ще продължи да води листата в района, от който е избран. И като капак на всичко, до понеделник тази седмица повечето от вече бившите депутати нямаха никаква обратна връзка с щаба на партията", обясни Лилия Недева.

"Така не се работи, така не се гради партия, а се губи доверието на хората. Голяма част от хората в Пловдив, които работиха с мен и подкрепяха г-н Янев, в момента са се отдръпнали и не желаят да работят с него на тези избори. Аз без екип не мога да продължа напред, защото екипът и отношението към него е най-важното нещо", коментира още бившата депутатка.

"Говорим за разочарования и не виждам никакъв смисъл да продължавам там. Политиката е екипна работа, една партия е екип. След като моят екип каза, че не подкрепя тази партия и този лидер, аз нямам работа там", категорична е Недева, която е банкер по професия и беше член на бюджетната и икономическата комисия в парламента.