"Освобождаването на Иван Гешев е една добра новина на трупчета", заяви в декларация от парламентарната трибуна Христо Иванов, след като започна с констатацията, че за първи път в България главен прокурор е отстранен предсрочно. На случилото се има и скептични, има и позитивни оценки, отчете той, като изтъкна, че голямата заслуга да се стигне дотук е на гражданското общество, в което най-накрая са се вслушали политиците.

"Тази промяна нямаше да е възможна без ролята на гражданското общество. Нека не забравяме, че Гешев започна своите разкрития, когато разбра, че вече няма бъдеще. Ние отнехме неговата бухалка - Бюрото за защита на свидетели", припомни Иванов началото на дългия процес дотук. "Българското гражданско общество показа, че няма да търпи безконтролна, дебелашка, безотчетна власт и българските политици разбраха това и в различна степен се адаптираха", отбеляза депутатът от ДБ.

Тази "добра новина", по думите на лидера на "Да, България", може да стане наистина такава, а не да седи "трупчета", само ако променим Конституцията, подчерта той. "Длъжни сме да произведем сериозен резултат с променена Конституция, с променен ВСС и състав, климат и променени условия за упражняване на власт в България. Тогава ще има смисъл цялото това усилие", подчерта Иванов. Той призна, че е наясно с "с горчивината, че ще го правим със своите опоненти", която е обзела симпатизанти на всички участници в обсъждането на конституционните промени.

И отчете, че сред обществото "има усещане за компромис, но такава е логиката на демокрацията". "Тази логика е не просто въпрос за събиране на определени бройки в залата", подчерта Иванов. И призова да се водим от "онова велико правило, че можем да не се съгласяваме, и въпреки това да работим заедно. Ще трябва да го правим заедно и това е добре", заключи той.

В декларацията Христо Иванов изреди всичко онова, което парламентът трябва да предприеме в законодателен аспект.

"На първо място ни предстои да променим Конституцията. Трябва максимално да ограничим властта и липсата на отчетност на главния прокурор. Да разделим всс на две, така че да има самоуправление. В него трябва да има представители от парламента, но не да са мнозинство. подчерта той. И заяви, че ще трябва да бъдат приети два закона - един закон за устройството на съдилищата и друг на прокуратурата, в който да се уреди професионалната автономия на отделния прокурор как ще се осъществява. Ще трябва да прегледаме процесуалните норми в НПК, за да ограничим възможността за злоупотреби с проверси, със следствената тайна, йерархичния надзор на прокуратурата, вечния обвиняем с разработки на трупчета, ще трябва да се занимаем с регулаторите и службите, продължи да изрежда Христо Иванов. И формулира предизвикателството - "дали политическите сили с номинации от парламентарната квота ще лансират хора, които наистина носят доказана воля за промяна на климата и степента на отчетност пред обществото, а не пред кръгове и кланове". Всичко това щяло да покаже дали сегашното отстраняване на Иван Гешев "ще бъде спешно замазване или отключване на процеса".

В отговор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна онези, които продължават да говорят от трибуната за промени в Конституцията и съдебната система, че през последните две години само говорят, а не действат.

"А ние година и половина ги чакаме, освен говорене, да влязат и на терена на действието. Все още са в полето на говорене. Така че, призовавам ви да им напомняте, че освен празни приказки, са нужни и действия", каза по адрес на ПП-ДБ Карадайъ на фона на разговорите, които водят двете политически групи именно по промените в основния закон.