Парламентът прие окончателно да се върне гласуването с хартиена бюлетина в секциите с над 300 избиратели. С подкрепата на 124 гласа на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП беше решено да се гласува смесено. "Продължаваме промяната", Демократична България, "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против".

"В избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване", предвиждат приетите промени в Изборния кодекс.

Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

"Ако има избори преди местните - предсрочни парламентарни, на тях ще се гласува смесено - с хартия или с машини, на местните, ако се приемат следващите логически текстове, предложени от ДПС, ще се гласува с хартиени бюлетини, които ще се сканират на машини", обясни председателят на правната комисия Радомир Чолаков.

За разяснение настоя Асен Василев от "Продължаваме промяната", който заподозря, че се отменя изцяло машинното гласуване и на следващите местни избори ще се въведе изцяло хартиен вот. 

Костадин Костадинов обяви, че от "Възраждане" не са подкрепили въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало неколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че "са използвани химикалки със симпатично мастило". "Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая", заяви той.

Асен Василев от ПП заяви, че не вижда причина повече да стои в зала след гласуването "за" хартиената бюлетина и в крайна сметка депутатите от "Продължаваме промяната" напуснаха пленарната зала.

Преди това повече от един час депутатите не можеха да стигнат до гласуване по предложението за връщане на смесеното гласуване, след като по предложение на БСП дебатите по параграфа, свързан с връщането на хартията в големите секции, бяха прекратени.

Стигна се до спорове между Кирил Петков от "Продължаваме промяната" и Георги Свиленски от БСП, в който се намеси и председателстващият Росен Желязков.

"Уважаеми колеги, премете това като нормален ораторски патос, нищо не се е случило черезвичайно. Първата процедура вие поискахте за прекратяване на заседанието, тогава не милеехте за записаните за изказване", отбеляза Росен Желязков.

"Да напомните на всички народни представители какво се случва, когато те се опитат да насилят волята на българския народ. Последния път ги изнасяха с бял автобус", каза Асен Василев.

"Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Сега има мнозинство в парламента, което иска да работи", добави Георги Свиленски.

"Става въпрос за кражбата на вота на българските граждани! Това не може да продължава така и това, че са първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", извика Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Представителите на парламентарните групи на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" призоваха гражданите да излязат на протест срещу връщането на хартиената бюлетина.

"Днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен. Днес е денят, в който отваряме отново вратата за 15% невалидни бюлетини. Днес е денят, в който отново отваряме всички гласове на Бургас, Варна и Пловдив взети заедно, да са по-малко от невалидните бюлетини, както по време на изборите през 2015 г. Днес е денят, когато изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно. От изкривени избори, откраднат вот и откраднати данъци до пари в чували, бюлетини в чували", коментира пред журналистите Кирил Петков.

Извън връщането на хартиената бюлетина в секции с над 300 избиратели , на второ четене до момента бе прието Централната избирателна комисия (ЦИК) да остане в настоящия си състав от 15 членове, вместо както беше прието от правната комисия в НС съставът ѝ да бъде увеличен до 25 души. Идеята на това предложение беше ЦИК да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в НС след последните парламентарни избори и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията.

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Освен това вече ще се гласува зад параван, вместо в тъмна стаичка, с което се цели да се избегне възможността избирателят да снима своя вот. Машините също ще стоят зад параван.

Депутатите продължават с гласуване на промените в Изборния кодекс, след като по-рано бе решено пленарното заседание да продължи до окончателното им приемане днес.