Служебният премиер Стефан Янев ще бъде изслушан в парламента за финансово-икономическото състояние на държавата, оставено от предишните управляващи.

В дневния ред на депутатите от 46-ото Народно събрание са още Планът за възстановяване и устойчивост и стратегията за развитие на Българската банка за развитие, като по двете теми ще бъдат изслушани още вицепремиерът Атанас Пеканов и икономическият министър Кирил Петков.

Бъдещето на Българската банка за развитие е един от ключовите елементи при воденето на преговори за подкрепа на потенциален бъдещ кабинет на "Има такъв народ", след като повечето партии се обявиха против идеята за приватизацията й. Установените от служебния кабинет проблеми в нея ще бъдат докладвани от ресорния министър Петков в пленарната зала.

"За мен тази банка е хубаво да съществува, обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с този лимит от 5 млн., с новия професионален мениджмънт, да финансира малки и иновативни компании. Самата банка, както беше преди, ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество", заяви Кирил Петков при представянето на първия проектокабинет на "Има такъв народ", в чиято програма бе заложена и приватизацията на банката, припомня БНР.

Преди Петков се очаква вицепремиерът Атанас Пеканов да представи новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България, изработен от служебния кабинет и за който се очаква санкция на парламента и редовно правителство за решение на ключови теми - например: бъдещето на въглищните централи.

В интервю за "Неделя 150" малко след встъпването си в длъжност Пеканов заяви:

"Планът за възстановяване е изключително важен инструмент. От години икономисти говорим именно за това - за нуждата от такъв инструмент на европейско ниво. Той сега идва, но с приоритети, които ЕК си е поставила за последните години - именно ефективния процес - зеления преход, както и дигитализацията".

Според първоначалната програма, първи думата ще има премиерът Стефан Янев, който трябва да представи финансово - икономическото състояние на страната. 

"В бюджета има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развитие на политики, важни от социална гледна точка", заяви той.

Служебният кабинет изготви актуализация на бюджета, която премина през Тристранния съвет на социалните партньори и очаква гласуване на правителствено заседание, за да бъде внесена в Народното събрание.

А в последната точка от предварителната си програма днес е изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Той трябва да отговаря на въпроси за спорното Бюро за защита на свидетелите, което работи към него. Депутатите твърдят, че то не върши реална работа, а бюджетът му е увеличен. Президентът пък вече сезира Конституционния съд, че се надхвърлят правомощията на главния прокурор.