Депутатите решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. След прегласуване предложението беше прието със 124 гласа "за", 69 - "против" и 8 - "въздържал се".

Отпадането на забраната беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Гласовете "против" бяха на народните представители от "Възраждане", БСП, ИТН и независимия депутат Радостин Василев, а 8 души от ГЕРБ се въздържаха.

Проектът на решение за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември т.г. предлага отпадане на извънредната мярка за забрана на внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември.

Вносители на проекторешението са съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов, от ДПС - Делян Пеевски и Хамид Хамид и народните представители от ГЕРБ-СДС Румен Христов и Александър Иванов.

"Темата с вноса въобще на храни от Украйна се дискутира от дълго време, не само у нас, но и на всички срещи на министрите на земеделието в целия ЕС, както и отделно на ниво петте фронтови държави, както ги наричат в ЕС. Това е България и останалите страни, въвели забраната. Притесненията на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна земеделска страна. Украйна не изпълнява тежките изисквания на ЕС за внос на земеделска продукция, това е основателното притеснение, затова ще увеличим контрола над продукцията", каза министърът в началото на обсъжданията в НС.

Той обясни, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна.

"Притесненията на петорката във всички срещи доведоха до това да се иска продължаване на тази забрана. Аз я подкрепях на четири срещи, но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители там, където възникнат проблеми", посочи Вътев.

По думите му и до момента има внос от Украйна - на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените на производителите на прясно мляко, и на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски.

Снимка: БТА

Аграрният министър каза, че се предприемат следните мерки: завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят - хербициди, пестициди и т.н.

Вътев допълни, че в събота ще се проведе среща със зърнопроизводителите, като се очаква днес те да представят своите притеснения и въпроси, за да получат коректни отговори и да бъде набелязана програма за действия.

"Това, което сте напът да извършите, в учебниците можем да го запишем като национално предателство. Ясно се вижда, че това предложение идва от ДПС, тук трябва да си зададем въпроса кой управлява държавата. Всеки икономист в залата знае, че цената няма да стане по-ниска за крайния потребител. Нали се сещате, че сега може да снабдим нашите преработватели с по-евтино зърно, но това ще убие нашия сектор? След 2-3 години, ако Украйна не може да ни покрива нуждите, кой точно ще се погрижи за нашия сектор? Защо трябва да направим това, какви са ползите за България - никакви. Солидарност към Украйна, ако някой иска солидарност - не се прави така. Крайно време е това правителство да бъде свалено", заяви от парламентарната трибуна Деян Николов от "Възраждане".

Снимка: БТА

По думите му, ако забраната падне, зърното трябва да бъде проверявано за тежки метали, радиоактивност.

"Какво се случва, ако такова зърно дойде в България? Решението е геополитическо и няма никакви икономически измерения освен че поставят в неконкуретноспособно положение нашите производители", категоричен беше Николов.

От своя страна министърът заяви, че никой не е по-голям от хляба и призова той да не се превръща в популистка тема.

"По бързата писта се прекарва едно решение, което цели да прехвърли отговорността от изпълнителната власт към народните представители. Днес НС е напът да сътвори грандиозен международен скандал. Виждаме, че останалите страни членки също поддържат забраната да продължи  ние ще отидем и ще им кажем "ами ние вече не искаме". Вие, колеги, слагате кръст на всичко - това е нелоялно отношение към партньорите, към зърнопроизводителите. Ако подкрепим това решение, ще е предателство към зърнопроизводителите, както и към ЕС и останалите членки, които имат очаквания към държавата ни", заяви Иван Иванов от БСП.

Снимка: БТА

От своя страна от ПП-ДБ подкрепиха одобрението си за вдигането на забраната с твърдението, че всички стоки у нас ще поевтинеят.

"Трябва да сравним кое е по важно - да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 милиона човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на година", каза Кирил Петков.

Десислава Танева от ГЕРБ-СДС обясни, че този проект на решение на практика няма да има абсолютно никакви последици, тъй като забраната от утре така или иначе пада, като визира изтичането на действащи европейски регламенти.

Такова решение е абсолютна щета за която и да е политическа власт, посочи Танева. Засилването на каквато и да е неравнопоставеност на общия европейски пазар създава това напрежение, коментира депутатът и посочи, че решения, които са взети в посока точно обратната на това, което било дебатирано месеци наред, ерозират доверието между власт и общност.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че за пореден път има ситуация, в която МС се опитва да си измие ръцете с Народното събрание. Ние от ИТН няма да подкрепим това решение на НС, заяви той. По думите му това, че едно правителство се опитва да се скрие зад НС, означава само едно - че то е некадърно. Това няма да ги спаси от отговорността да се изправят пред хората, които ще излязат на улицата, заяви Йорданов.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че групата няма да подкрепи това решение. За нас то представлява предателство на българския национален интерес и провокация към ЕС и към общите ни интереси в общия ни европейския дом, каза тя. Нинова посочи, че от "БСП за България" искат да са солидарни първо с българския народ. "Днешното решение има огромно ключово значение - политическо значение, защото наистина ще видите протестите и претенциите на българските производители. Има европейско значение, защото ще забиете нож в гърба на тези държави, които четири пъти сте лъгали, че заедно ще се борим срещу дъмпинга и ще си защитаваме интереса. И има и социално значение, защото всичките ви лъжи, че от това решение ще падне инфлацията и цените, ще лъснат само след месец", коментира тя.

Искрен Митев (ПП-ДБ) коментира, че забраната за внос не работи. Ще вземем правилното решение, като отменим забраната, посочи той. Според Митев резултатът ще бъде производителите да получат субсидии и реформа, а българските граждани - възможност ценовият натиск да намалее.