След отлагания и дълги спорове днес депутатите трябва да решат дали партийната субсидия ще е 1 лев за един глас. Това ще стане с промени в Закона за държавния бюджет.

В момента партиите получават по 11 лв. на глас, а се оказа, че през последните години са взимали повече заради грешни изчисления в Министерството на финансите.

Вчера ГЕРБ и Обединените патриоти разговаряха, ГЕРБ продължават да настояват на позицията си субсидията да стане лев за глас.

"Атака" също подкрепят това предложение. От НФСБ пък останаха недоволни, защото на срещата с Бойко Борисов миналата седмица се били разбрали друго - Законът за бюджета и този за политическите партии да се променят заедно, за да няма неясноти около партийните субсидии.

И ВМРО са за намаляване на субсидията, но с ясни правила. Идеята е след като бъде гласувано орязването, да се мисли върху промени в Закона за политическите партии, които ще регламентират как допълнително ще се финансира партийната система.

БСП пък не бяха потърсени за преговори. От левицата са обсъждали също намаление на субсидиите, но от там не уточниха точната сума .БСП, но те са категорично против субсидия от един лев. ДПС - също. Движението предложи да останат сегашните 11 лв за получен глас или 0 лв и неограничено финансиране на партиите от бизнеса.